Πολλές φορές μετά από κοπιώδη εργασία ή μεταφορά βαρέων αντικειμένων, είναι πιθανό να νιώθετε το χέρι σας και ιδιαίτερα την περιοχή του ώμου να πονάει με έναν βασανιστικό τρόπο.
Οι κινήσεις του άνω άκρου γίνονται με δυσκολία ή δε γίνονται καθόλου και μοιάζει να έχει παραλύσει το χέρι σας από τον πόνο. Πιθανότατα, έχετε προκαλέσει μια οξεία φλεγμονή στην άρθρωση του ώμου ή ακόμα χειρότερα έχετε προκαλέσει ρήξη στους τένοντες που κινούν την άρθρωση του ώμου.
Τι είναι το σύνδρομο τενοντίου πετάλου του ώμου;
Ως σύνδρομο τενοντίου πετάλου του ώμου ορίζεται κάθε παθολογία που σχετίζεται με την ακεραιότητα και τη διαταραχή της ομαλής λειτουργίας των τενόντων της άρθρωσης του ώμου.
Συνηθέστερα πρόκειται για μια οξεία φλεγμονή της περιοχής και λιγότερο συχνά για αμιγή ρήξη των τενόντων που κινούν τον ώμο.
Και στις δυο περιπτώσεις, η κλινική εικόνα μοιάζει και συνίσταται σε αδυναμία κίνησης της άρθρωσης του ώμου συνοδευόμενη από οξύ άλγος.
Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου;
Η συχνότερη αιτία του συνδρόμου των στροφέων του ώμου είναι ο οξύς τραυματισμός, που μπορεί να είναι είτε ένα τραυματικό εξάρθρημα του ώμου είτε μια ισχυρή πτώση στο άνω άκρο.
Άλλες συχνές αιτίες είναι η βαριά χειρωνακτική εργασία με επαναλαμβανόμενη άρση βαρών, η συμμετοχή σε διάφορα αθλήματα που επιβαρύνουν την άρθρωση του ώμου (volleyball, baseball, tennis), παραλλαγές της φυσιολογικής ανατομίας της περιοχής του ώμου και άλλες.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν συνθήκες αυξημένης τριβής στους τένοντες που κινούν την άρθρωση του ώμου.
Πως γίνεται η διάγνωση της ρήξης των στροφέων τενόντων του ώμου;
Όπως και σε κάθε ορθοπαιδική πάθηση έτσι και εδώ, υπάρχουν συγκεκριμένες δοκιμασίες που εφαρμόζει ο ορθοπαιδικός στον πάσχοντα προκειμένου να αναγνωρίσει ποιοι από τους τένοντες του ώμου έχουν φλεγμονή ή τραυματισμό.
Μετά από την κλινική εξέταση, συνήθως ζητείται συνδυασμός απεικονιστικών εξετάσεων όπως ακτινογραφίες σε δυο θέσεις και μαγνητική τομογραφία της άρθρωσης του ώμου.
Οι ακτινογραφίες θα δώσουν τις πληροφορίες για τη δομή των οστών του ώμου και η μαγνητική τομογραφία θα δώσει τις πληροφορίες για την ακεραιότητα των τενόντων και των άλλων συνδεσμικών δομών που σταθεροποιούν τον ώμο.
Ποια είναι η θεραπεία του συνδρόμου τενοντίου πετάλου;
Ανάλογα με τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης και των απεικονιστικών εξετάσεων επιλέγεται και η θεραπεία του προβλήματος.
Στην περίπτωση που οι τένοντες του ώμου είναι ακέραιοι και απλά φλεγμαίνουν, τότε η θεραπεία είναι συντηρητική με φαρμακευτική αγωγή, ανάρτηση του άνω άκρου, εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων και φυσικοθεραπευτικά μέσα.
Κάποιες φορές μπορεί να απαιτηθούν και εγχύσεις στον υπακρωμιακό χώρο (χώρος όπου κινούνται οι τένοντες του ώμου).
Στην περίπτωση που αναγνωρίζεται ρήξη των τενόντων ή βασικών συνδεσμικών δομών της άρθρωσης του ώμου, τότε η θεραπεία είναι συνήθως αρθροσκοπική. Η χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιείται είναι ελάχιστα επεμβατική και διενεργείται όλη η επέμβαση μέσα από τρεις μικρές τρύπες με σκοπό την αποκατάσταση των ρήξεων των τενόντων και τη διαμόρφωση του χώρου όπου κινούνται οι τένοντες έτσι ώστε να μην τρίβονται σε οστικές προεξοχές και γίνει υποτροπή της ρήξης.
Στην τεχνική αποκατάστασης ρήξεων των τενόντων του ώμου χρησιμοποιούνται - εκτός από τη μικροκάμερα και τα συνήθη αρθροσκοπικά εργαλεία – ειδικά ράμματα που είναι ενσωματωμένα σε πλαστικές ή μεταλλικές «άγκυρες» που ενταφιάζονται στο οστό και καθηλώνουν τους τραυματισμένους τένοντες στην αρχική και φυσιολογική τους θέση.
Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις χρειάζεται να μετατραπεί η αρθροσκοπική τεχνική σε mini-open για να ενισχυθούν οι τραυματισμένοι τένοντες με μόσχευμα.
Μετά από πόσο καιρό θα λειτουργεί το χέρι μου αν χειρουργηθώ;
Εφόσον η θεραπευτική επιλογή είναι η αρθροσκοπική συρραφή της ρήξης του τενοντίου πετάλου με ελάχιστα επεμβατική τεχνική, τότε η αποθεραπεία διαρκεί περίπου 2-3 μήνες μέχρις ότου το χειρουργημένο άνω άκρο είναι σε ικανοποιητική θέση να επιτελέσει τις καθημερινές εργασίες, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη συρραφή των τενόντων.
Αμέσως μετά την χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής ακολουθεί αυστηρό πρωτόκολλο αποθεραπείας με φαρμακευτική αγωγή, κινησιοθεραπεία και – στον προβλεπόμενο χρόνο – ενδυνάμωση των μυών του ώμου. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η επιτυχία και η μακροβιότητα της επέμβασης.
Συνεπώς, όταν ο ώμος μας προβληματίζει ιδιαίτερα, δε σημαίνει ότι δεν έχουμε τίποτα και θα περάσει με τον καιρό. Εάν τα συμπτώματα δεν ηρεμούν μέσα σε 2-3 ημέρες τότε κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό για να εξασφαλίσει ότι δεν πάσχετε από σύνδρομο στροφικού πετάλου.