Η σκολίωση είναι πιο συχνή στις γυναίκες και στα τελευταία στάδια της παιδικής ηλικίας ή στις αρχές της εφηβείας, όταν το παιδί αρχίζει να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.
Η σκολίωση δεν είναι πάντα αισθητή, αλλά ορισμένα άτομα με αυτήν την πάθηση μπορεί να γέρνουν προς τη μία πλευρά ή να έχουν ασύμμετρους ώμους ή γοφούς λόγω της καμπύλης της σπονδυλικής στήλης.
Ποια είναι η θεραπεία για τη σκολίωση;
Συνήθως, η σκολίωση σε παιδιά και εφήβους δεν χρειάζεται θεραπεία, γιατί είναι ήπια. Αν υπάρχει καμπυλότητα από 10 έως 25 μοίρες, ο/η γιατρός μας συνήθως κάνει επαναληπτικές εξετάσεις ανά 3, 6 ή 12 μήνες για να ελέγχει αν η κατάσταση μεταβάλλεται.
Για καμπυλότητα από 25 έως 40 μοιρών, ο/η γιατρός μας μπορεί να συστήσει την τοποθέτηση στηρίγματος. Εάν η καμπύλη είναι μεγαλύτερη και ο σκελετός δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως, ο/η γιατρός μας ενδέχεται να συστήσει χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης.
Ο/Η γιατρός μας θα λάβει υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες όταν αποφασίσει τη μέθοδο της θεραπείας:
- Φύλο: Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες (απ’ ότι οι άνδρες) να πάθουν σκολίωση, που επιδεινώνεται σταδιακά.
- Σοβαρότητα της καμπύλης: Τόσο η σοβαρότητα όσο και ο τύπος της καμπύλης ενδέχεται να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η σκολίωση. Οι καμπύλες σχήματος S είναι τυπικές σε όσους/όσες πάσχουν από ιδιοπαθή σκολίωση, ενώ οι καμπύλες σχήματος C είναι πιο συχνές σε όσους/όσες πάσχουν από νευρομυϊκή σκολίωση.
- Θέση της καμπύλης: Μια καμπύλη στο κεντρικό τμήμα της σπονδυλικής στήλης είναι πιο πιθανό να επιδεινωθεί από μια καμπύλη στο κάτω ή στο άνω τμήμα.
- Οστική ηλικία: Ο κίνδυνος επιδείνωσης είναι μικρότερος εάν τα οστά του ατόμου έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται. Τα υποστηρίγματα είναι πιο αποτελεσματικά όταν τα οστά αναπτύσσονται.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άτομο δεν χρειάζεται θεραπεία σκολίωσης επειδή η καμπύλη συχνά δεν εξελίσσεται σε σημαντικό βαθμό. Ωστόσο, ανάλογα με τον βαθμό της καμπυλότητας και την ηλικία του παιδιού, μπορεί να συσταθεί ένας συνδυασμός στήριξης της πλάτης και φυσιοθεραπείας.
Πότε η σκολίωση αντιμετωπίζεται χειρουργικά;
Όταν οι καμπύλες είναι μεταξύ 45 και 50 μοιρών, συνήθως αναμένεται να επιδεινωθούν και μπορεί ακόμη και να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας των πνευμόνων.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο/η γιατρός μας μπορεί να συστήσει χειρουργική σύνδεση σπονδύλων (σπονδυλοσύνδεση), η οποία έχει αποδειχθεί ότι σταματά την αύξηση των καμπυλών.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, τα μικρά οστά της σπονδυλικής στήλης που είναι κυρτά συσφίγγονται. Καθώς η πλάτη του παιδιού σας επουλώνεται, αυτοί οι σπόνδυλοι σχηματίζουν ένα ενιαίο ευθύ οστό.
Η επέμβαση θα απαιτήσει οστικό μόσχευμα και μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 8 ώρες. Ο/Η χειρουργός μας θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε πότε το παιδί σας θα πρέπει να επιστρέψει στο σχολείο μετά την επέμβαση.
Υπάρχουν άλλες θεραπείες για τη σκολίωση;
Για την αντιμετώπιση της σκολίωσης, υπάρχει η χειροπρακτική θεραπεία σκολίωσης, τα συμπληρώματα διατροφής και η ηλεκτρική διέγερση. Όμως, έχετε στο νου σας ότι καμία από αυτές δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να σταματήσει τις αλλαγές στις καμπύλες της σπονδυλικής στήλης.
Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας προτού βασιστείτε σε αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες.
Αν και η άσκηση δεν έχει άμεση επίδραση στη σκολίωση, είναι σημαντικό τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας να μένετε σε φόρμα και να διατηρείτε ένα υγιές βάρος σε κάθε ηλικία.
Δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και το περπάτημα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα οστά σας γερά.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε να αντιμετωπίσετε τη σκολίωση καθώς μεγαλώνετε.