Ραιβοΐπποποδία

RIP ARCHIKI

Είστε έγκυος και ξαφνικά ενημερώνεστε ότι τα πατουσάκια του μωρού σας δεν είναι φυσιολογικά και ότι πιθανόν να πάσχει από ραιβοϊπποποδία; Μην πανικοβάλλεστε!

Τι είναι η ραιβοϊπποδία

Η ραιβοϊπποποδία είναι μια πάθηση κατά την οποία το άκρο πόδι του νεογέννητου βρίσκεται σε μόνιμη παραμόρφωση υπτιασμού και έσω στροφής, δηλαδή το πέλμα του μωρού «κοιτάει» προς τα έσω ή κάποιες φορές ακόμα και προς τα άνω. Η πάθηση εμφανίζεται σε μια κάθε 1000 γεννήσεις καθιστώντας την την πιο συχνή συγγενή παραμόρφωση του άκρου ποδός. Τα αγόρια επηρεάζονται δυο φορές περισσότερο από τα κορίτσια.

Διάγνωση ραιβοϊπποποδίας

Το γεγονός ότι τα μωρά γεννιούνται με αυτήν την παραμόρφωση καθιστά δυνατή τη διάγνωση της πάθησης όταν ακόμα βρίσκονται μέσα στην κοιλιά της μητέρας. Η διάγνωση τίθεται υπερηχογραφικά κατά την καθορισμένη παρακολούθηση της εγκύου από τον υπερηχολόγο – γυναικολόγο της.

Κλινική εικόνα

Η εμφάνιση της παραμόρφωσης του άκρου οδός αναγνωρίζεται με τη γέννηση και συνιστάται σε έσω στροφή, υπτιασμό και βράχυνση του άκρου ποδός λόγω ρικνών τενόντων που διέρχονται από την έσω πλευρά της γαστροκνημίας, της ποδοκνημικής άρθρωσης και του άκρου ποδός.

Έτσι, το πατουσάκι του μωρού λαμβάνει μια «δρεπανοειδή» μορφή και αν προσπαθήσουμε να το στηρίξουμε όρθιο τότε πατάει με την εξωτερική και ραχιαία επιφάνεια του ποδιού. Η ρίκνωση των συνδέσμων και των τενόντων δεν επιτρέπει στο πέλμα να έρθει σε επαφή με το έδαφος.

Αιτίες ραιβοΐπποποδίας

Οι πιθανότητες η πάθηση να οφείλεται σε κληρονομικά αίτια είναι πολύ αυξημένες μιας και αναπτύσσεται κατά την ενδομήτρια ζωή του κυήματος. Ταυτόχρονα, ενοχοποιούνται και περιβαλλοντικά ενδομήτρια αίτια όπως η μικρή και στενή μήτρα, το αυξημένο μέγεθος του κυήματος, ο σακχαρώδης διαβήτης της μητέρας κ.ά.

Ταξινόμηση

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατηγοριοποιηθεί η μορφή της ραιβοϊπποποδίας. Αν πρόκειται για μεμονωμένη ραιβοϊπποποδία, επηρεάζεται μόνο ανατομικά το άκρο πόδι.

Υπάρχει όμως και η ραιβοϊπποποδία που εκδηλώνεται στα πλαίσια ενός συνδρόμου ή μιας πιο σύνθετης πάθησης με νευρολογικά προβλήματα, όπως η αρθρογρύπωση ή η δισχιδής ράχη.

Οι περισσότερες των μεμονωμένων περιπτώσεων εφόσον διαγνωστούν έγκαιρα και οι παραμορφώσεις δεν είναι ακραίες, αντιμετωπίζονται συντηρητικά με πολύ καλό τελικό αποτέλεσμα με την εφαρμογή ειδικών διορθωτικών γύψων.

Εάν η πάθηση αφεθεί χωρίς θεραπεία, δεν μπορεί να έχει καλό αποτέλεσμα και σίγουρα το βρέφος μεγαλώνοντας δεν θα έχει φυσιολογική βάδιση και ανάπτυξη του πάσχοντος ποδιού.

Θεραπεία ραιβοϊπποποδίας

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η θεραπεία είναι συντηρητική με άμεση εφαρμογή ειδικών διορθωτικών γύψων από την πρώτη κιόλας ημέρα ζωής του νεογέννητου. Προοδευτικά, διορθώνονται όλες οι παραμορφώσεις σε όλους τους άξονες του άκρου ποδός, έως ότου να υπάρχει ικανοποιητική κλινική εμφάνιση αλλά και ακτινολογική απεικόνιση.

Η πιο διαδεδομένη και εφαρμόσιμη θεραπευτική μέθοδος ακούει στο όνομα «μέθοδος Ponseti», η οποία συνδυάζει την εφαρμογή μηρο-κνημο-ποδικών γύψων, διαδερμικής τενοτομής και επιμήκυνσης του Αχιλλείου τένοντα και νυχτερινούς νάρθηκες – υποδήματα για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η διαδικασία είναι επίπονη και μακροχρόνια (μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δύο έτη) αλλά έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Οι προχωρημένες αρχικές παραμορφώσεις ή οι παραμορφώσεις που δεν διορθώνονται με τις συντηρητικές μεθόδους απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία συνιστάται σε απελευθερώσεις συνδέσμων, επιμηκύνσεις ή και διατομές τενόντων ή ακόμα και τενοντομεταφορές, ώστε να εξισορροπηθούν οι δυνάμεις στρέβλωσης του άκρου ποδός.

Σε ένα τελικό επιτυχημένο αποτέλεσμα, συνήθως η παραμόρφωση δεν αναγνωρίζεται αλλά το πάσχον πόδι είναι μικρότερο σε μέγεθος από το υγιές, με συνέπεια να απαιτείται εφαρμογή  διαφορετικού νούμερου υποδήματος.

Οι περιπτώσεις που αποτελούν εκδήλωση κάποιου συνδρόμου ή μιας πιο σύνθετης πάθησης δεν έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα. Συνήθως, η ραιβοϊπποποδία υποτροπιάζει γρήγορα με μέτριο ή φτωχό τελικό αποτέλεσμα, ακόμα και μετά από πολλαπλές και σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις.

Έχει μεγάλη σημασία να αναγνωριστεί έγκαιρα η πάθηση και να ξεκινήσει άμεσα η θεραπεία από ορθοπαιδικό με παιδο-ορθοπαιδική εμπειρία σε τέτοια περιστατικά, ώστε να υπάρξει ένα καλό τελικό αποτέλεσμα.

 

Θέλω να κλείσω ραντεβού τώρα!

Online Ραντεβού