Η διάγνωση της βλαισοπλατυποδίας γίνεται με κλινική εξέταση του παιδιού, πελματογράφημα και ακτινογραφία του πάσχοντος ποδιού. Ακολουθούν η τακτική παρακολούθηση και η θεραπεία με σκοπό την αποφυγή της χειρουργικής επέμβασης πριν ωριμάσει ο σκελετός.
Τι είναι η Βλαισοπλατυποδία;
Η βλαισοπλατυποδία είναι μια πάθηση κατά την οποία μειώνεται σημαντικά ή κάποιες φορές εξαφανίζεται το ύψος της ποδικής καμάρας (φυσιολογική κοίλανση στην έσω επιφάνεια του πέλματος) του ποδιού.
Μορφές πλατυποδίας
Η βλαισοπλατυποδία μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη. Η συγγενής (δύσκαμπτη) μορφή οφείλεται συνήθως σε συνοστεώσεις (οστικές γέφυρες) μεταξύ των οστών του οπίσθιου και μέσου ποδιού και είναι εμφανής από τη γέννηση του παιδιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται πάντοτε χειρουργική διόρθωση του προβλήματος γιατί διαφορετικά θα αναπτυχθεί ένα παραμορφωμένο πόδι.
Η επίκτητη μορφή (χαλαρή πλατυποδία) είναι κάτι που διαπιστώνεται περί την ηλικία τη πρώτης αυτόνομης βάδισης. Είναι οι γονείς του παιδιού που παρατηρούν την απουσία ποδικής καμάρας κατά την ξυπόλυτη βάδιση του παιδιού ή σε απώτερο χρόνο διαπιστώνουν ότι η σόλα στο πίσω μέρος του παπουτσιού του παιδιού τους φθείρεται ανομοιόμορφα.
Η βλαισοπλατυποδία οφείλει να διαχωρίζεται από τη βλαισοπτερνία. Στην τελευταία περίπτωση η απώλεια του ύψους της ποδικής καμάρας είναι μικρότερη και οφείλεται αποκλειστικά στη λάθος θέση της πτέρνας και όχι σε άλλους ανατομικούς παράγοντες, όπως στη βλαισοπλατυποδία. Διορθώνοντας τη θέση της πτέρνας, διορθώνεται αυτόματα και η ποδική καμάρα.
Διάγνωση Βλαισοπλατυποδίας
Ο εντοπισμός της βλαισοπλατυποδίας γίνεται είτε από τους ίδιους τους γονείς είτε από τον παιδίατρο, ο οποίος οφείλει να παραπέμψει το παιδί στον έμπειρο ορθοπαιδικό. Ο τελευταίος με πολύ συγκεκριμένες κλινικές δοκιμασίες (βάδιση με γυμνό πόδι, βάδιση στις μύτες των ποδιών, έλεγχος θέσεις των πτερνών, κ.α) θα διαπιστώσει τη μορφή της πλατυποδίας και μπορεί να ζητήσει ειδικές ακτινολογικές λήψεις του ποδιού ή ακόμα και πελματογράφημα προκειμένου να καθορίσει τη θεραπεία.
Θεραπεία Βλαισοπλατυποδίας
Η βλαισοπλατυποδία ως πάθηση τις περισσότερες φορές δε χρειάζεται ειδική θεραπεία. Η σύσταση για χρήση κατάλληλων υποδημάτων με σημαντική υποστήριξη της πτέρνας είναι πάρα πολύ σημαντική και ασφαλώς απαιτείται τακτική παρακολούθηση κατά την ανάπτυξη του του ποδιού του παιδιού.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν εμφανίζονται συμπεριφορές όπως ανεξήγητες πτώσεις, αδέξια βάδιση, πόνος και εξέλκωση (πληγή) στην έσω επιφάνεια του ποδιού, τότε απαιτείται να γίνει πελματογράφημα δύο φάσεων (στατικό και δυναμικό) για να αναγνωριστούν τα σημεία του πέλματος που δέχονται αυξημένες πιέσεις. Μετά από αυτήν την εξέταση συνήθως κατασκευάζονται διορθωτικοί – αντιρροπιστικοί πάτοι. Τους πάτους αυτούς πρέπει να τους εφαρμόζει το παιδί σε όλα τα υποδήματα. Η σωστή θεραπεία θα οδηγήσει το παιδικό πόδι σε ορθή ανάπτυξη και στην προοδευτική αναδιαμόρφωση των σχέσεων των οστών που δομούν την ποδική καμάρα.
Συμπέρασμα
Η πέραν του δέοντος ανησυχία όταν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας πάσχει από βλαισοπλατυποδία δε βοηθά. Απευθυνθείτε στον έμπειρο ορθοπαιδικό για να σας καθοδηγήσει με τα σωστά βήματα στη διαχείριση του μικρού και παροδικού ζητήματος αυτού. Σπάνια η επίκτητη βλαισοπλατυποδία απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση. Όταν η διάγνωση είναι πρώιμη και έγκαιρη συνήθως οι διορθωτικοί πάτοι είναι αρκετοί.