Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

οστεοαρθρίτιδα γόνατος

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος αποτελούσε από πάντα μια πάθηση του σκελετού όπου δημιουργούσε ιδιαίτερη δυσκολία στον πάσχοντα τόσο στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της ζωής (π.χ άθληση, περπάτημα) όσο και στην καθημερινότητά του.

Σήμερα, οι διαθέσιμες τεχνολογίες για τη θεραπεία αυτής της πάθησης αλλά και οι χειρουργικές τεχνικές που συνεχώς εξελίσσονται σε ελάχιστα επεμβατικές αναίμακτες μεθόδους, έχουν καταστήσει την αντικατάσταση του φθαρμένου γόνατος με ολική αρθροπλαστική την πιο συχνή ορθοπαιδική επέμβαση.

Τι προκαλεί την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος;

Η πιο συχνή αιτία φθοράς της άρθρωσης του γόνατος δεν είναι γνωστή! Γι αυτό και ονομάζεται ιδιοπαθής καθώς δεν μπορεί να αναγνωριστεί συγκεκριμένο αίτιο αλλά αποδίδεται σε κληρονομικούς - γενετικούς παράγοντες του κάθε ατόμου.

Αμέσως μετά, η ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας μπορεί να συνδέεται με τραυματισμούς του παρελθόντος στην εν λόγω άρθρωση, προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ αρθροσκόπηση με αφαίρεση μηνίσκου), διαταραχές του άξονα του κάτω άκρου, διάφορες φλεγμονώδεις αρθροπάθειες και ασφαλώς κοπιώδη και βαριά εργασία.

Η πάθηση φαίνεται να μην έχει προτίμηση στο φύλο μιας και οι στατιστικές είναι 1:1 μεταξύ ανδρών και γυναικών.

οστεοαρθρίτιδα γόνατος 1

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας;

οστεοαρθρίτιδα γόνατος  2

Το κυριότερο σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας είναι ο χαρακτηριστικός πόνος που σε προχωρημένα στάδια δεν υποχωρεί ακόμα και με την ανάπαυση. Ακολουθούν επεισόδια οιδήματος της άρθρωσης, δυσκαμψίας με προοδευτική απώλεια του εύρους κίνησης του γόνατος, διόγκωση και παραμόρφωση του άξονα της άρθρωσης.

Τα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως ήπια και υποχωρούν με απλά μέτρα όπως παυσίπονα και ανάπαυση, αλλά προοδευτικά επανέρχονται σε μεγαλύτερη ένταση, με τελικό αποτέλεσμα ένα επώδυνο γόνατο που δεν εξυπηρετεί την καθημερινότητα του πάσχοντα.

Πως γίνεται η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος;

Η διάγνωση της πάθησης είναι απλή όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο και αρκούν η κλινική εξέταση από τον ορθοπαιδικό μαζί με απλές ακτινογραφίες σε όρθια θέση. Από τις ακτινογραφίες θα φανεί ο βαθμός αποδιοργάνωσης της άρθρωσης, η διαταραχή των αρθρούμενων επιφανειών και τελικά θα καθοριστεί και η θεραπεία.

Σε κάποιες πιο πολύπλοκες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί μαγνητική τομογραφία του πάσχοντος γόνατος κυρίως, για να καθοριστεί αν απαιτείται παρέμβαση σε όλο το γόνατο ή σε τμήμα αυτού ή ακόμα και για να αναγνωριστούν και περαιτέρω παθολογίες που έχουν οδηγήσει σε φθορά του γόνατος.

οστεοαρθρίτιδα γόνατος  3

Ποια είναι η θεραπεία στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος;

οστεοαρθρίτιδα γόνατος 4

Όταν έχει διαγνωστεί προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα του γόνατος που έχει προσβάλλει όλα τα διαμερίσματά του, τότε η μόνη αξιόπιστη και οριστική λύση του προβλήματος είναι η αντικατάσταση  των φθαρμένων επιφανειών με τεχνητές, δηλαδή με τη χρήση μεταλλικών εμφυτευμάτων.

Η επέμβαση αυτή ονομάζεται ολική αρθροπλαστική και πλέον γίνεται από τους περισσότερους χειρουργούς με ελάχιστα επεμβατική τεχνική (M.I.S). Η τεχνική αυτή εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο μικρότερο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο συνολικός τραυματισμός του γόνατος είναι σημαντικά μικρότερος συγκρινόμενος με τις παλαιές και ξεπερασμένες τεχνικές καθώς επίσης χρησιμοποιούνται ειδικά ρομποτικά συστήματα (παθητικά KneeAlign2 ή ενεργητικά Mako Rio/Makoplasty) για την άριστη τοποθέτηση των προθέσεων.

Ο ασθενής νοσηλεύεται για 2-3 βράδια, περπατάει αυθημερόν με την κατάλληλη υποστήριξη και επιστρέφει άμεσα στο σπίτι και προοδευτικά στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η διάρκεια ζωής των προθέσεων πλέον αγγίζει τα 30 έτη αλλά πάντοτε σχετίζεται με τη χρήση που θα ακολουθήσει την επέμβαση.

Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος;

Από τη στιγμή που στον απεικονιστικό έλεγχο έχει εγκατασταθεί προχωρημένη  αρθρίτιδα του γόνατος, τότε δεν έχουν θέση οποιεσδήποτε άλλες θεραπευτικές επιλογές, πλην της αντικατάστασης.

Σε ορισμένες μόνο ειδικές περιπτώσεις που χρειάζεται να κερδηθεί χρόνος από τη μεριά του πάσχοντος μπορεί να εφαρμοστούν διάφορες βιολογικές θεραπείες με εγχύσεις υαλουρονικού νατρίου, αιμοπεταλίων (PRP) ή και βλαστοκυττάρων.

Σημειώνουμε ότι οι προαναφερθείσες επιλογές δεν αποτελούν θεραπεία αλλά τεχνικές συντήρησης της άρθρωσης και καθυστέρησης για λίγο καιρό της χειρουργικής επέμβασης.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχουν αρχίσει τα ενοχλήματα στην άρθρωση του γόνατος σας και σας προβληματίζει καθημερινά, τότε μια επίσκεψη στον ορθοπαιδικό χρειάζεται για να αποκλειστεί η περίπτωση ότι πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

οστεοαρθρίτιδα γόνατος 5

Θέλω να κλείσω ραντεβού τώρα!

Online Ραντεβού