Μεταταρσαλγία - πτώση κεφαλών μεταταρσίων

Μεταταρσαλγία - πτώση κεφαλών μεταταρσίων

Πόσες φορές έχετε διαπιστώσει ότι στο πέλμα του ποδιού σας έχει σχηματιστεί κάποια σκληρία ή κοινώς κάλος ο οποίος άλλοτε είναι ανώδυνος και άλλοτε επώδυνος;

Τέτοιες σκληρίες εμφανίζονται τακτικά στο πέλμα που ταλαιπωρείται από μεταταρσαλγία.

Τι είναι η μεταταρσαλγία;

Ως μεταταρσαλγία ορίζεται η ανάπτυξη προοδευτικά οξέως άλγους στην πελματιαία επιφάνεια του άκρου ποδός και στο σημείο πλησίον της ένωσης των δακτύλων του ποδιού με το υπόλοιπο πέλμα και αφορά κυρίως το 2ο-5ο δάκτυλο. Εκεί πολλές φορές μαζί με το άλγος δημιουργείται πάχυνση του δέρματος (σκληρία ή κάλος), η οποία όμως αποτελεί φυσική αντίδραση της επιδερμίδας του ποδιού στις επαναλαμβανόμενες αυξημένες φορτίσεις που δέχεται το πέλμα.

Αιτίες μεταταρσαλγίας

Οι αιτίες τις μεταταρσαλγίας είναι πολλές και ποικίλες. Κοινός παρανομαστής είναι η ελάττωση του πάχους του λιπώδους ιστού (λιπώδες μαξιλαράκι) στην πελματιαία επιφάνεια του άκρου ποδός και στο σημείο συμβολής των δακτύλων με το πέλμα. Όταν οι πιέσεις που ασκούνται σε εκείνο το σημείο είναι αυξημένες και για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε αναπτύσσεται φλεγμονή στον αρθρικό θύλακο της μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης και κατά συνέπεια εμφανίζεται έντονος πόνος και αίσθημα καύσου.

 Η παρατεταμένη ορθοστασία, οι τραυματισμοί, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, τα ακατάλληλα υποδήματα, ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι), το νεύρωμα Morton είναι μερικές από τις αιτίες της μεταταρσαλγίας.

Διάγνωση μεταταρσαλγίας

Η διάγνωση της μεταταρσαλγίας είναι κλινική. Ο ορθοπαιδικός, που είναι εξοικειωμένος με την πάθηση και τα συμπτώματά της, αναγνωρίζει αμέσως την κλινική εικόνα και θέτει τη διάγνωση.

Η τελευταία επιβεβαιώνεται από απλές ακτινογραφίες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που η αιτία είναι το νεύρωμα Morton είναι απαραίτητη η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας με σκιαγραφικό του άκρου ποδός.

Θεραπεία μεταταρσαλγίας

Η θεραπευτική προσέγγιση οποιασδήποτε αιτίας μεταταρσαλγίας οφείλει να είναι για αρκετό καιρό συντηρητική με φαρμακευτική αγωγή, εφαρμογή ειδικών ένθετων πάτων σιλικόνης ακόμα και κατασκευή ειδικών πελμάτων αποφόρτισης των μεταταρσίων που τοποθετούνται εντός των υποδημάτων.

Στην περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικός προεγχειρητικός έλεγχος εντόπισης του σημείου που έχει το πρόβλημα ώστε οι διορθωτικές επεμβάσεις να γίνουν εκεί και μόνο που χρειάζονται.

Η χειρουργική διόρθωση της μεταταρσαλγίας μπορεί να απαιτήσει  συνδυασμό μικροεπεμβάσεων στα δάκτυλα του άκρου ποδός όπως οστεοτομίες, επιμηκύνσεις τενόντων, τενοδέσεις, αρθροδέσεις κ.α

Είναι επώδυνη η επέμβαση;

Η χειρουργική αντιμετώπιση της μεταταρσαλγίας δεν είναι επώδυνη, όχι τουλάχιστον όπως τη φαντάζεται η πλειοψηφία των ασθενών. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι εύκολα ανεκτός με τα κατάλληλα παυσίπονα και την εκμάθηση ειδικού τρόπου βάδισης μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο με τα σωστά υποδήματα. Το χρονικό διάστημα ανακούφισης συνήθως κυμαίνεται από 1-3 εβδομάδες ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησης. Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί και την οριστική λύση του προβλήματος ενώ η πιθανότητα υποτροπής είναι πολύ μικρή.

Θέλω να κλείσω ραντεβού τώρα!

Online Ραντεβού