Ωλένια Νευρίτιδα

ωλένια νευρίτιδα

Οι αιμωδίες (ή μουδιάσματα) στα δάκτυλα του χεριού αποτελούν συμπτώματα που αποδίδονται στη δυσλειτουργία των νεύρων που κατανέμονται στο άνω άκρο. Ανάλογα με τα δάκτυλα που προσβάλλονται, γίνεται αντιληπτή η πιθανή αιτία και το σημείο όπου έχει προσβληθεί το αντίστοιχο νεύρο.

Πολλές φορές εμφανίζονται κινητικές δυσλειτουργίες και τότε η αποσυμπίεση των προσβεβλημένων νεύρων είναι  επείγουσα. Μια από αυτές τις πιεστικές νευροπάθειες του άνω άκρου είναι η ωλένια νευρίτιδα.

Τι είναι η ωλένια νευρίτιδα;

Πρόκειται για φλεγμονή του ωλένιου νεύρου λόγω παρατεταμένης πίεσης σε παθολογικά στενές διόδους κατά την πορεία του νεύρου στο άνω άκρο.

Το ωλένιο νεύρο σχηματίζεται από τη συνένωση κλάδων του βραχιονίου πλέγματος στην περιοχή του τραχήλου και του ώμου. Κατανέμεται στο άνω άκρο ξεκινώντας ως σχηματισμός περίπου στη μεσότητα του βραχίονα από την οπίσθια - εσωτερική πλευρά. Το ωλένιο νεύρο διέρχεται φυσιολογικά από στενά περάσματα ώσπου να καταλήξει περιφερικά του καρπού.

Οι πιο συχνές θέσεις πίεσης του ωλένιου νεύρου είναι η εσωτερική πλευρά του αγκώνα και η ωλένια (εσωτερική) πλευρά του καρπού.
Αντίστοιχα αναπτύσσεται η ωλένια νευρίτιδα του αγκώνα ή cubital tunnel syndrome και η ωλένια νευρίτιδα του καρπού ή νευρίτιδα Guyon.

olenia neuritida

Αιτίες ωλένιας νευρίτιδας

Οι αιτίες της ωλένιας νευρίτιδας είναι πολλές και ποικίλης αιτιολογίας. Το συνηθέστερο αίτιο είναι η υπερκαταπόνηση των άνω άκρων, ειδικά σε άτομα που κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία (π.χ οικοδόμοι, χειριστές κομπρεσέρ).

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι διάφοροι καλοήθεις όγκοι της περιοχής που πιέζουν το ωλένιο νεύρο, αρτηριακά ανευρύσματα πλησίον του νεύρου, τραυματισμοί του αγκώνα ή του καρπού με ανάπτυξη ουλώδους ιστού που στραγγαλίζει το ωλένιο νεύρο, συστηματικά νοσήματα (π.χ θυρεοειδοπάθεια, σακχαρώδης διαβήτης κ.ά).

Συμπτώματα ωλένιας νευρίτιδας

Τα συμπτώματα της ωλένιας νευρίτιδας διαχωρίζονται σε αισθητικά και κινητικά. Τα αισθητικά συμπτώματα εμφανίζονται στα αρχικά στάδια της πάθησης και συνίστανται σε καυσαλγία, μούδιασμα, ηλεκτρική εκκένωση ή και αμιγή πόνο. Τα δάκτυλα που επηρεάζονται από την ωλένια νευρίτιδα στις αισθητικού τύπου διαταραχές είναι ο παράμεσος (το ήμισυ προς το μικρό δάκτυλο) και ολόκληρο το μικρό δάκτυλο.

Επιπλέον, όταν υπάρχουν και κινητικές διαταραχές, επηρεάζονται εκτός από το 4ο-5ο  δάκτυλο και ο αντίχειρας. Αυτό συμβαίνει γιατί ο προσαγωγός μυς του αντίχειρα νευρώνεται από κλάδο του ωλένιου νεύρου. Χαρακτηριστικό σημείο είναι το «άδειασμα» της μυϊκής μάζας στο 1ο διαμετακάρπιο χώρο (1stwebspacemusclewaste).

Διάγνωση & Θεραπεία ωλένιας νευρίτιδας

Η αρχική διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας τίθεται κλινικά με την αναγνώριση των τυπικών συμπτωμάτων και τη χειρουργική σημειολογία του άνω άκρου.

Η επιβεβαίωση της ωλένιας νευρίτιδας γίνεται με την ηλεκτρομυογραφική μελέτη των νεύρων που υπηρετούν τη λειτουργία του άνω άκρου, κοινώς με ηλεκτρομυογράφημα.

Σε περίπτωση αρχόμενης ωλένιας νευρίτιδας, δύναται να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με εφαρμογή ειδικών ναρθήκων αγκώνος ή καρπού. Σκοπός είναι η απευαισθητοποίηση του ωλένιου νεύρου.

Στην περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας ή προχωρημένης πιεστικής νευροπάθειας του ωλένιου νεύρου, απαιτείται χειρουργική αποσυμπίεση με τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, τόσο για την περιοχή του αγκώνα όσο και για την περιοχή του καρπού.

Αμέσως μετά τη χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται νάρθηκας ακινητοποίησης για λίγες ημέρες. Στη συνέχεια μπορεί να απαιτηθούν συνεδρίες φυσικοθεραπείας, ειδικά αν η χειρουργική αποσυμπίεση είναι στον αγκώνα.

Η ωλένια νευρίτιδα αποτελεί συχνή πάθηση και δεν πρέπει να παραβλέπονται τα συμπτώματα, κυρίως από τα δάκτυλα (4ο και 5ο).

Η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό με εμπειρία στις πιεστικές νευροπάθειες θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα σας.

Θέλω να κλείσω ραντεβού τώρα!

Online Ραντεβού