Η δεύτερη πιο συχνή πάθηση του γόνατος είναι η ρήξη μηνίσκου.
Συνηθέστερα τραυματίζεται ο έσω μηνίσκος και πιο συγκεκριμένα το οπίσθιο τμήμα αυτού.Η ρήξη μηνίσκου
Ο μηνίσκος – έσω και έξω – λειτουργεί όπως ακριβώς το «αμορτισέρ» στο αυτοκίνητο.
Αποτελεί αποσβεστήρα κραδασμών και εξομαλύνει τις ανομοιόμορφες επιφάνειες επαφής του μηρού με την κνήμη.
Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να είναι τραυματικής - αλλά όχι αποκλειστικά – αιτιολογίας.
‘Έτσι, απότομα και έντονα stress στο γόνατο, όπως στροφικές κινήσεις, βαθιά καθίσματα, άρση βάρους από τα γόνατα, μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες για ρήξη μηνίσκου.
Ασφαλώς, τα συμπτώματα είναι κλασικά με πόνο, οίδημα, συλλογή υγρού στο γόνατο και έντονη δυσκολία στη βάδιση ή στο λύγισμα του γόνατος.
Αυτά τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά τραυματισμού του μηνίσκου.
Διάσωση του μηνίσκου
Όταν λοιπόν η ρήξη είναι πρόσφατη, η ηλικία αλλά και το βιολογικό προφίλ του ασθενή είναι κάτω των 45 ετών, τότε πρέπει να γίνεται προσπάθεια διάσωσης του μηνίσκου και να αποφεύγεται η εξαίρεσή του. Κι αυτό γιατί η έλλειψη του μηνίσκου θα οδηγήσει σε αυξημένες φορτίσεις και τριβές ανάμεσα στις χόνδρινες επιφάνειες στη θέση που θα λείπει ο μηνίσκος με τελικό αποτέλεσμα την πρώιμη φθορά των χόνδρων και την ανάπτυξη οστεοαρθροπάθειας του γόνατος.
Αυτή είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη που σίγουρα μπορεί να αποφευχθεί αν δύναται να διασωθεί ο μηνίσκος με συρραφή αυτού. Σήμερα, τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα στην αρθροσκόπηση του γόνατος είναι πάρα πολλά, μέρος των οποίων αποτελούν τα αρθροσκοπικά ράμματα all-inside που συρράπτουν καθαρές και πρόσφατες ρήξεις των μηνίσκων.
Τέλος, πολλές φορές ο μηνίσκος υφίσταται αποκόλληση από την πρόσφυσή του στον αρθρικό θύλακο (κάλυμμα της άρθρωσης) χωρίς να έχει υποστεί ρήξη. Αυτή είναι και η απόλυτη ένδειξη για αρθροσκοπική συρραφή του μηνίσκου.
Η αρθροσκοπική συρραφή
Η αποθεραπεία
Η διάσωση του μηνίσκου εξασφαλίζει κι ένα ευοίωνο μέλλον για το γόνατο σε αντίθεση με την αφαίρεσή του.