Ρήξη μηνίσκου - Αρθροσκοπική διάσωση ή εξαίρεση;

1 apokolisi riji esw miniskou square

Η δεύτερη πιο συχνή πάθηση του γόνατος είναι η ρήξη μηνίσκου.

Συνηθέστερα τραυματίζεται ο έσω μηνίσκος και πιο συγκεκριμένα το οπίσθιο τμήμα αυτού.
Η διάσωση του μηνίσκου – όταν αυτή είναι εφικτή – πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα του ορθοπαιδικού χειρουργού. Αυτό επιτυγχάνεται με την ελάχιστα επεμβατική διαδικασία της αρθροσκόπησης του γόνατος.

Η ρήξη μηνίσκου

Ο μηνίσκος – έσω και έξω – λειτουργεί όπως ακριβώς το «αμορτισέρ» στο αυτοκίνητο.

Αποτελεί αποσβεστήρα κραδασμών και εξομαλύνει τις ανομοιόμορφες επιφάνειες επαφής του μηρού με την κνήμη.

Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να είναι τραυματικής  - αλλά όχι αποκλειστικά – αιτιολογίας.

‘Έτσι, απότομα και έντονα stress στο γόνατο, όπως στροφικές κινήσεις, βαθιά καθίσματα, άρση βάρους από τα γόνατα, μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες για ρήξη μηνίσκου.

Ασφαλώς, τα συμπτώματα είναι κλασικά με πόνο, οίδημα, συλλογή υγρού στο γόνατο και έντονη δυσκολία στη βάδιση ή στο λύγισμα του γόνατος.

Αυτά τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά τραυματισμού του μηνίσκου.

Διάσωση του μηνίσκου

1 apokolisi riji esw miniskou

Όταν λοιπόν η ρήξη είναι πρόσφατη, η ηλικία αλλά και το βιολογικό προφίλ του ασθενή είναι κάτω των 45 ετών, τότε πρέπει να γίνεται προσπάθεια διάσωσης του μηνίσκου και να αποφεύγεται η εξαίρεσή του. Κι αυτό γιατί η έλλειψη του μηνίσκου θα οδηγήσει σε αυξημένες φορτίσεις και τριβές ανάμεσα στις χόνδρινες επιφάνειες στη θέση που θα λείπει ο μηνίσκος με τελικό αποτέλεσμα την πρώιμη φθορά των χόνδρων και την ανάπτυξη οστεοαρθροπάθειας του γόνατος.

Αυτή είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη που σίγουρα μπορεί να αποφευχθεί αν δύναται να διασωθεί ο μηνίσκος με συρραφή αυτού. Σήμερα, τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα στην αρθροσκόπηση του γόνατος είναι πάρα πολλά, μέρος των οποίων  αποτελούν τα αρθροσκοπικά ράμματα all-inside που συρράπτουν καθαρές και πρόσφατες ρήξεις των μηνίσκων.

Τέλος, πολλές φορές ο μηνίσκος υφίσταται αποκόλληση από την πρόσφυσή του στον αρθρικό θύλακο (κάλυμμα της άρθρωσης) χωρίς να έχει υποστεί ρήξη. Αυτή είναι και η απόλυτη ένδειξη για αρθροσκοπική συρραφή του μηνίσκου.

Η αρθροσκοπική συρραφή

Η αρθροσκοπική συρραφή του μηνίσκου είναι μια «κλειστή» διαδικασία όπως και η αρθροσκόπηση του γόνατος, συνήθως δεν απαιτεί νοσηλεία με διανυκτέρευση και ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα χωρίς πόνο αλλά με μικρούς περιορισμούς στην ελευθερία κινήσεων του γόνατος για λίγες εβδομάδες.
2 sinexisi sirafis esw miniskou

Η αποθεραπεία

3 oloklirwsi sirafis esw miniskou
Η αποθεραπεία μετά από μια τέτοια επέμβαση απαιτεί απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση χειρουργού – ασθενή – φυσικοθεραπευτή γιατί πρέπει να δημιουργηθεί ισορροπία μεταξύ του χρόνου επούλωση της συρραφής και της αντοχής των ραμμάτων, διάστημα που είναι περίπου 6-8 εβδομάδες.

 

Έτσι, η παλαιά προσέγγιση - ιδίως σε νεαρά άτομα – της πλήρους αφαίρεσης του μηνίσκου που έχει υποστεί ρήξη, πλέον έχει πάψει να ακολουθείται και έχει αντικατασταθεί από την προσπάθεια διάσωσής του.

Η διάσωση του μηνίσκου εξασφαλίζει κι ένα ευοίωνο μέλλον για το γόνατο σε αντίθεση με την αφαίρεσή του.

Θέλω να κλείσω ραντεβού τώρα!

Online Ραντεβού