Ολική αρθροπλαστική με εξιτήριο την ίδια μέρα (δεδομένα Δανίας & Ευρώπης);

oliki arthoplastiki square

Η λήψη εξιτηρίου την ίδια μέρα για έναν ασθενή που υποβαλλόταν σε ολική αρθροπλαστική (ισχίου ή γόνατος) ήταν μια ουτοπία τα προηγούμενα χρόνια.

Σήμερα όλο και περισσότεροι ασθενείς απαιτούν αυτήν την υπηρεσία. Είναι όμως ασφαλές και εφικτό για όλους;

Στατιστικά δεδομένα

Ο μέσος χρόνος νοσηλείας για την ολική αρθροπλαστική έχει αλλάξει από τις 14 ημέρες σε 1,6 ημέρες (δεδομένα Δανίας) όμως αφορά καλά ελεγμένους υποψήφιους ασθενείς.

Σε μια σειρά ασθενών φάνηκε ότι μόνο το 15% των χειρουργημένων ήταν υποψήφιοι να πάρουν εξιτήριο την ίδια μέρα και αυτό γιατί πολλοί ασθενείς δεν ένιωθαν ασφαλείς να επιστρέψουν σπίτι τους και επέλεξαν από μόνοι τους την παραμονή στο νοσοκομείο.

Προϋποθέσεις για Εξιτήριο την ίδια μέρα

Οι καθόλα υγιείς ασθενείς ή με μικρή νοσηρότητα επιτρέπεται κάτω ιδανικές μετεγχειρητικές συνθήκες να πάρουν εξιτήριο την ίδια μέρα. Αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσοστό γύρω στο 15% των ασθενών που προσέρχονται για ολική αρθροπλαστική.

Είναι αξιοσημείωτο το ποσοστό του 2% των ασθενών που χρειάστηκε να επανεισαχθούν στο νοσοκομείο εντός 90 ημερών λόγω προβλημάτων που σχετίζονταν με τη χειρουργική προσπέλαση.

Εξίσου σημαντική είναι επίσης η σωστή ενημέρωση των ασθενών για τη διαδικασία της ημερήσιας νοσηλείας μετά από αρθροπλαστική.

Αυτό εμπνέει την εμπιστοσύνη στους ασθενείς και νιώθουν πιο σίγουροι να επιστρέψουν στην οικία τους.

Είναι ασφαλώς η εξαίρεση!

Κάποια πράγματα είναι βέβαια. Η ημερήσια νοσηλεία δεν πρόκειται ποτέ να είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Πάντα θα υπάρχουν εκείνοι οι ασθενείς που θα χρειάζονται στενή ιατρική παρακολούθηση λόγω υποκείμενων ιατρικών νοσημάτων.

Είναι πολύ σημαντική η εκπαίδευση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού που θα κάνει τη μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούς και θα μεταφέρει τα δεδομένα στο θεράποντα ιατρό.

Η πρόβλεψη για το μέλλον είναι αισιόδοξη ότι τα ποσοστά των ασθενών που θα λαμβάνουν εξιτήριο την ίδια μέρα θα αυξηθεί στο 20-30%.

Ο οικονομικός αντίκτυπος;

Είναι αναπόφευκτο να υπάρχει οικονομικός αντίκτυπος σε όλο αυτό. Σίγουρα όλες οι πλευρές (σύστημα υγείας και ασθενείς) θα βγουν ωφελημένες σε πρώτη ανάγνωση αν θεωρήσουμε ότι το ποσοστό επιπλοκών μετά από ολική αρθροπλαστική και ημερήσια νοσηλεία παραμείνει μικρότερο από 0,5%.

Ασφαλώς, αν οι ασθενείς ήταν εκείνοι που αποφάσιζαν για το χρόνο παραμονής τους στο νοσοκομείο, το πιθανότερο να ήθελαν εξιτήριο την ίδια μέρα. Σε σχετικό ερωτηματολόγιο, αν θα επαναλάμβαναν την ίδια διαδικασία με εξιτήριο την ίδια μέρα, οι περισσότεροι ασθενείς απάντησαν θετικά γιατί προτιμούν να παραμένουν όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο μακριά από το σπίτι τους.

Βιβλιογραφία:
Gromov K, et al. Acta Orthop. 2017;doi:10.1080/17453674.2017.1314158.

Θέλω να κλείσω ραντεβού τώρα!

Online Ραντεβού