Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου

PROSKROUSI OMOU

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Υπερακανθίου

Πολλές φορές στην καθημερινότητα και μετά από κοπιώδη χειρωνακτική εργασία, διαπιστώνετε με λύπη ότι το χέρι σας αδυνατεί να ακολουθήσει τις εντολές σας προκειμένου να εξυπηρετήσει τις καθημερινές σας ανάγκες.

Ο λόγος είναι ότι πονάει σε εξαιρετικό βαθμό η άρθρωση του ώμου και επηρεάζει τη λειτουργία ολόκληρου του άνω άκρου. Πιθανότατα να πάσχετε από οξεία φλεγμονή των τενόντων που κινούν τον ώμο, λόγω πρόσκρουσης στα οστά που τους περιβάλλουν.

Τι είναι το σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου;

Η προαναφερόμενη φλεγμονή κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στο γεγονός ότι ο ζωτικός χώρος όπου κινούνται οι τένοντες του ώμου (ονομάζεται υπακρωμιακός) είτε είναι κατασκευαστικά στενός, είτε έχει επίκτητα στενέψει από υπερχρήση του ώμου.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν σχηματιστεί οστεόφυτα (μη ποιοτικά καλό οστό σε σημείο που δε θα έπρεπε να υφίσταται), τα οποία συμπιέζουν τους τένοντες μεταξύ των δομών του ακρωμίου (οροφή του ώμου) και της βραχιόνιας κεφαλής.

σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου

Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου πρόσκρουσης;

σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου

Το συνηθέστερο αίτιο του συνδρόμου πρόσκρουσης του ώμου είναι η εν γένει ανατομία της οροφής του ώμου με στενό υπακρωμιακό διάστημα λόγω κατασκευής. Έτσι, οι τένοντες  τρίβονται, προοδευτικά εκφυλίζονται και  λεπταίνουν, με αποτέλεσμα να προκαλείται οξύς πόνος με κάθε κίνηση του ώμου.

Το αποτέλεσμα της πρόσκρουσης των τενόντων είναι ο σχηματισμός ασβεστοποίησης μέσα στη μάζα τους (κυρίως του υπερακανθίου) λόγω επαναλαμβανόμενης φλεγμονής των τενόντων και αποκαλείται ασβεστοποιός τενοντίτιδα.

Προφανώς, η χειρωνακτική εργασία με άρση ιδιαίτερων βαρών σε καθημερινή βάση μπορεί να επιδεινώσει μια προϋπάρχουσα κατάσταση του ώμου.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης;

Η διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης γίνεται σε πρώτη φάση με τη λεπτομερή και σχολαστική κλινική εξέταση από τον ορθοπαιδικό με εμπειρία στις παθήσεις του ώμου. Οι ειδικές δοκιμασίες που θα εφαρμοστούν κατά την εξέταση θα θέσουν τη διάγνωση σε μεγάλο βαθμό και θα διαπιστωθεί ποιος ή ποιοι τένοντες του ώμου πάσχουν.

Στη συνέχεια, απαιτούνται ειδικές ακτινολογικές λήψεις της άρθρωσης του ώμου για να διαπιστωθεί η ακριβής ανατομία. Σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να συνδυαστεί και η μαγνητική τομογραφία με τις απλές ακτινογραφίες.

Ποια είναι η θεραπεία του συνδρόμου πρόσκρουσης;

σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου

Σε όλες τις πρώτες προσβολές της άρθρωσης του ώμου, η αρχική αντιμετώπιση είναι συντηρητική με παυσίπονα, ανάρτηση του προσβεβλημένου άνω άκρου και εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων. Στη συνέχεια και εφόσον ηρεμήσει η οξεία φάση της φλεγμονής, μπορεί να χρειαστεί φυσικοθεραπεία ή ειδικές βιολογικές θεραπείες με συνεδρίες εγχύσεων (PRP ή υαλουρονικού οξέως) στην περιοχή του ώμου.

Στην περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δε φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε η διαχείριση του προβλήματος απαιτεί αρθροσκοπική ελάχιστα επεμβατική λύση, με καθαρισμό και διάνοιξη του υπακρωμιακού χώρου με ταυτόχρονη αφαίρεση μικρού τμήματος οστού από την οροφή της άρθρωσης του ώμου (ονομάζεται ακρωμιοπλαστική).

Η αρθροσκόπηση του ώμου ως τεχνική χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία και μικροκάμερα και μέσα από αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά επαναδημιουργείται ο ζωτικός χώρος κίνησης των τενόντων του ωμου.

Πόσο χρόνο διαρκεί η αποθεραπεία;

Η αποθεραπεία του συνδρόμου πρόσκρουσης του ώμου, εφόσον ακολουθηθεί συντηρητική αγωγή, μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες, καθώς η περιοχή χρειάζεται χρόνο για να ηρεμήσει από τη φλεγμονή και να επουλωθεί.

Στην περίπτωση της αρθροσκοπικής αποσυμπίεσης του συνδρόμου πρόσκρουσης, η αποκατάσταση είναι σημαντικά συντομότερη σε χρόνο και συνήθως αρκούν 6-8 εβδομάδες μετεγχειρητικά.

Συμπερασματικά

Το σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου είναι μια συχνή πάθηση που προτιμά τα επαγγέλματα με κοπιώδη και χειρωνακτική εργασία. Η συμπτωματολογία μπορεί να είναι θορυβώδης στην οξεία φάση και να ανησυχήσει ιδιαιτέρως τον ασθενή αλλά σίγουρα η οριστική λύση είναι εφικτή, είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά.

Η επίσκεψη στον καταρτισμένο ορθοπαιδικό με εμπειρία στη χειρουργική του ώμου είναι το πρώτο βήμα που απαιτείται προς αυτή την κατεύθυνση. 

Θέλω να κλείσω ραντεβού τώρα!

Online Ραντεβού