Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

Οστεοαρθρίτιδα του Ισχίου

Αναίμακτη και ανώδυνη ολική αρθροπλαστική ισχίου (Τ.Η.A M.I.S)

Μην αφήνεις τον πόνο να σε νικήσει!

Επίλεξε τώρα την αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με τις πιο σύγχρονες, γρήγορες, αναίμακτες και ανώδυνες χειρουργικές τεχνικές.

Η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου αποτελεί μια συχνή πάθηση, που προσβάλει πιο συχνά άτομα της τρίτης ηλικίας με προτίμηση στο γυναικείο πληθυσμό (/ : 3/1). Κάποιες φορές όμως, μπορεί να απαιτείται αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου και σε νεότερες ηλικίες.

Αιτίες Οστεοαρθρίτιδας του Ισχίου

Η άρθρωση του ισχίου συνδέει τον κορμό με το κάτω άκρο και αποτελεί μια νευραλγική δομή με αποτέλεσμα να υφίσταται σημαντικές φορτίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Έτσι, η συχνότερη αιτία διαταραχής είναι η ιδιοπαθής εκφυλιστική αρθρίτιδα του ισχίου ως προϊόν του χρόνου.

Ασφαλώς υπάρχουν και επιβαρυντικοί παράγοντες που οδηγούν στη φθορά, όπως προηγούμενοι τραυματισμοί, κατάγματα της περιοχής του ισχίου, διαταραχές πηκτικότητας, χρήση στεροειδών φαρμάκων, ο σακχαρώδης διαβήτης, ρευματικά νοσήματα, συστηματικές αγγειοπάθειες, το αυξημένο σωματικό βάρος, κ.ά.

Επίσης, κάποια επαγγέλματα όπως αυτό του δύτη έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη διαταραχών της άρθρωσης του ισχίου.

Οστεοαρθρίτιδα του Ισχίου 1

Συμπτώματα Οστεοαρθρίτιδας του Ισχίου

Οστεοαρθρίτιδα του Ισχίου 2

Το προεξάρχον σύμπτωμα της διαταραχής της δομής της άρθρωσης του ισχίου είναι ο πόνος. Ο πόνος στην αρχή εμφανίζεται περιστασιακά μετά από μια κοπιώδη εργασία αλλά προοδευτικά γίνεται μόνιμος και υπάρχει σε κάθε κίνηση του σκέλους.

Το άλγος συνοδεύεται από μείωση του εύρους κινήσεων της άρθρωσης του ισχίου, με αποτέλεσμα ο πάσχων ασθενής πολλές φορές να μην μπορεί να βάλει τις κάλτσες ή να δέσει τα κορδόνια από τα παπούτσια του. Ακολουθεί δυσκολία να καθίσει σε βαθιά καθίσματα, να εξυπηρετήσει την ατομική του υγιεινή και ασφαλώς σε τελικό στάδιο η χωλότητα βάδισης (πόνος στο περπάτημα) είναι και το σύμπτωμα που θα τον οδηγήσει γρήγορα στον ορθοπαιδικό.

Όταν η πάθηση είναι λίαν προχωρημένη, εμφανίζεται και βασανιστικός νυχτερινός πόνος που διαταράσσει σε σημαντικό βαθμό τον ύπνο και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Διάγνωση της Οστεοαρθρίτιδας του Ισχίου

Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι κατά βάση ακτινολογική. Οι απλές ακτινογραφίες της λεκάνης και των ισχίων δεν αφήνουν περιθώρια λάθους διάγνωσης. Η αποδιοργάνωση της άρθρωσης του ισχίου προεξάρχει και συνήθως διαπιστώνεται εξάλειψη του αρθρικού χόνδρου με σκλήρυνση των ενεχομένων οστικών δομών.

Σε κάποιες οριακές περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε ηλικίες νεότερες των 55 ετών, μπορεί να χρειαστεί να  επιβεβαιώσει ο ορθοπαιδικός τη διάγνωση με μαγνητική τομογραφία του ισχίου.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση της Οστεοαρθρίτιδας του Ισχίου

Η θεραπεία της εγκαταστημένης οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι χειρουργική και μόνο. Η οριστική λύση στην απελευθέρωση από τα βασανιστικά συμπτώματα είναι η αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών με μεταλλικά εμφυτεύματα τα οποία σήμερα έχουν μια διάρκεια ζωής περίπου 25-30 χρόνια.

Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου άλλαξε κατά κόρον με την εφεύρεση των υλικών αντικατάστασης των φθαρμένων μερών της πάσχουσας άρθρωσης και πέρασε από τις χρήσιμες παρόλα αυτά αναπηρικές επεμβάσεις του παρελθόντος – οστεοτομίες, αρθροδέσεις, αφαιρετική αρθροπλαστικη (Girdlestone) – στις μοντέρνες ολικές αρθροπλαστικές με ενσφηνούμενα στο οστό υλικά (press-fit) ή σταθεροποίησης στο οστό με τη χρήση ορθοπαιδικού «τσιμέντου» (PMMA).

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε πολλούς ασθενείς πάσχοντες από συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα του ισχίου στην ανάκτηση της χαμένης ποιότητας ζωής τους λόγω του πόνου και της δυσκαμψίας, στην απελευθέρωση της κίνησης της άρθρωσης και στην επάνοδο στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
 
Αυτό που έχει κάνει την ολική αρθροπλαστική του ισχίου να είναι μια σωτήρια επέμβαση για τον ασθενή είναι η εξέλιξη τόσο των εμφυτευμάτων όσο και των χειρουργικών προσπελάσεων οι οποίες πλέον οφείλουν να είναι όλες ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής (M.I.S).

H Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, μειώνοντας σημαντικά το μετεγχειρητικό πόνο, την ανάγκη για μετάγγιση, τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και το χρόνο αποκατάστασης.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής υπερσύγχρονων χειρουργικών τεχνικών ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σε συνδυασμό με την τελευταία τεχνολογία στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας. Η τελευταία εξασφαλίζει απόλυτη ακρίβεια στην τοποθέτηση των υλικών επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη μακροζωία της πρόθεσης.

Η χρήση προηγμένων ηλεκτρονικών μέσων στον προεγχειρητικό, διεγχειρητικό και μετεγχειρητικό σχεδιασμό της αντικατάστασης της φθαρμένης άρθρωσης του ισχίου, εξασφαλίζει ένα άριστο τελικό αποτέλεσμα. Τα πιο διαδεδομένα συστήματα ηλεκτρονικής υποβοήθησης για το χειρουργείο είναι η χρήση του ρομποτικού βραχίονα (R.I.O) και του επιταχυνσιομέτρου – γυροσκοπίου προερχόμενου από τη διαστημική τεχνολογία της NASA (OrthoAlign) ενώ τα συστήματα συνεχώς εξελίσσονται.

 Έτσι, από τις μεγάλες τομές και τις αιματηρές επεμβάσεις έχουμε περάσει πλέον στις μικρές και σχεδόν αναίμακτες επεμβάσεις αντικατάστασης της άρθρωσης του ισχίου. Οι τεχνικές αυτές έχουν ονομαστεί Ελάχιστα Επεμβατικές (MIS) και προσφέρουν τη δυνατότητα στο χειρουργό, που έχει εκπαιδευτεί πάνω σε αυτές, να διενεργεί εξίσου καλά την αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου χωρίς να έχει τα μειονεκτήματα της καταστροφής των μυών που κινούν την άρθρωση αλλά και να ελαχιστοποιείται η διεγχειρητική και μετεγχειρητική αιμορραγία και ο πόνος.

Πόσο χρειάζεται να μείνω στο νοσοκομείο; Περπατάω αμέσως;

Με την τεχνική MIS στην αντικατάσταση του οστεοαρθριτικού ισχίου, η προσπέλαση γίνεται δια του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ των μυών και όχι δια των μυών (όλα τα εργαλεία διέρχονται και τα υλικά τοποθετούνται χωρίς να κοπεί και να τραυματιστεί κανένας μυς) μέσα από πολύ μικρές τομές (8-12 εκατοστά) με αποτέλεσμα η αιμορραγία να είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη και ο ασθενής να μπορεί να περπατήσει χωρίς ιδιαίτερο πόνο την ίδια ημέρα του χειρουργείου με υποστήριξη από το φυσικοθεραπευτή.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συντόμευση του χρόνου νοσηλείας (3-5 ημέρες), την πρώιμη κινητοποίηση του ασθενή, τη μείωση του κινδύνου φλεβοθρόμβωσης και την επιστροφή του στο οικείο περιβάλλον του πολύ νωρίτερα σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης, ένα ακόμα πολύ σημαντικό σημείο είναι η αποφυγή ανάπτυξης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων λόγω του μικρού χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο κάτι που περιπλέκει αρκετά τη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Συμπέρασμα

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου φαίνεται λοιπόν να έχει βρει έναν ακόμα πιο αξιόμαχο αντίπαλο ή καλύτερα η ολική αρθροπλαστική του ισχίου έχει βρει ένα δυνατό «σύμμαχο», την Ελάχιστα Παρεμβατική Χειρουργική (M.I.S), η οποία αποτελεί και το μέλλον των επεμβάσεων αυτού του είδους.

Εάν λοιπόν η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι το πρόβλημά σας, τώρα έχετε έναν αξιόπιστο σύμμαχο για να το λύσετε. Στα έμπειρα χέρια της ομάδας μας θα βρείτε την καταλληλότερη λύση και θα έχετε την ευκαιρία να κερδίσετε τη ζωή σας πίσω.

Η ελάχιστη επεμβατική χειρουργική του ισχίου είναι μια μέθοδος στην οποία έχουμε εξειδικευτεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε κέντρα του εξωτερικού και την έχουμε φέρει για εσάς στα μεγαλύτερα θεραπευτήρια των Αθηνών.

Μην αφήνετε τον πόνο και την ανασφάλεια να κερδίσουν αυτή τη φορά. Επιλέξτε την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική για το φθαρμένο ισχίο σας και βγείτε νικητές!

Θέλω να κλείσω ραντεβού τώρα!

Online Ραντεβού