Κότσι (Βλαισός μέγας δάκτυλος)

KOTSI ARCHIKI

Έχετε βαρεθεί να κοιτάτε τα πόδια σας και να απογοητεύεστε πως για άλλη μια φορά δε θα φορέσετε το παπούτσι που σας αρέσει γιατί υποφέρετε από κότσι;

Ε, λοιπόν η οριστική λύση είναι εδώ! Διαβάστε παρακάτω και ενημερωθείτε πως μπορείτε να απαλλαγείτε άπαξ και δια παντός από τα παραμορφωμένα δάκτυλα του ποδιού σας.

Ο όρος βλαισός μέγας δάκτυλος – κοινώς κότσι – εισήχθη στην ορθοπαιδική ορολογία από τον Carl Heuter για να περιγράψει το μόνιμο υπεξάρθρημα της πρώτης μετατάρσιοφαλαγγικής άρθρωσης (1η ακτίνα του ποδιού - μεγάλο δάκτυλο) με συνοδό παρεκτόπιση του μεγάλου δακτύλου προς τα μικρότερα και δημιουργία οστικής προπέτειας (προεξοχής), με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία ολόκληρου του άκρου ποδός.

Αίτια Βλαισού Μέγα Δακτύλου

Οι αιτίες για την παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου είναι πολλές και ποικίλες αλλά ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια είναι η επικρατέστερη.

Έτσι, ο βλαισός μέγας δάκτυλος μπορεί να είναι κληρονομικός, τραυματικός, να προκαλείται λόγω υπάρχουσας πλατυποδίας, λόγω χαλαρότητας των αρθρώσεων (χαλαροί σύνδεσμοι), ρίκνωσης και βράχυνσης του Αχίλλειου τένοντα, παχυσαρκίας, απώλειας δακτύλων του σύστοιχου ποδιού, εφαρμογής στενών υποδημάτων με υψηλό τακούνι, κ.ά.

Συμπτώματα Βλαισού Μέγα Δακτύλου

Το μεγάλο δάκτυλο παρεκτοπίζεται προς τα υπόλοιπα (σε βαθμό που μπορεί να εφιππεύει τα άλλα δάκτυλα) και να εμφανίζεται οστική προπέτεια (κότσι), το οποίο εκτός της κακής αισθητικής (πολλές φορές δεν υπάρχουν υποδήματα να χωρέσουν το παραμορφωμένο πόδι), οδηγεί σε ολοκληρωτική δυσλειτουργία του άκρου ποδός.

Στη θέση του βλαισού μεγάλου δακτύλου ξεκινάει μια φλεγμονώδης διαδικασία με ερεθισμό του δέρματος και των υποκείμενων ιστών (αρθρικός θύλακος), που μπορεί να φτάσει σε βαθμό έλκους (πληγή). Τα μαλακά μόρια πρήζονται (οίδημα) και ο πόνος γίνεται μόνιμος, ακόμα και χωρίς την εφαρμογή υποδημάτων. Η άρθρωση λόγω της μη φυσιολογικής ανατομίας αρχίζει να καταστρέφεται και να αναπτύσσεται αρθρίτιδα.

Βλαισός Μέγας Δάχτυλος 1

Διάγνωση Βλαισού Μέγα Δακτύλου

Βλαισός Μέγας Δάχτυλος 2

Η εμφάνιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου μπορεί να αφορά είτε νεαρές ηλικίες (<20 ετών), οπότε μιλάμε για νεανικό βλαισό μέγα δάκτυλο, είτε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Η διάγνωση της πάθησης είναι πρωτίστως κλινική και επιβεβαιώνεται με απλές ακτινογραφίες του άκρου ποδός. Οι ακτινογραφίες είναι απαραίτητες κυρίως για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό, αφού για να επιτευχθεί το άριστο μετεγχειρητικό λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα πρέπει να διορθωθούν οι παθολογικές γωνίες-σχέσεις των οστών του προσθίου ποδιού.

Οι βαθμοί παραμόρφωσης του hallux valgus είναι τρεις και διαχωρίζονται ανάλογα με τη γωνία που σχηματίζει το 1ο μετατάρσιο με την εγγύς φάλαγγα του μεγάλου δακτύλου. Έτσι, υπάρχει ήπιο ή αρχόμενο ή 1ου βαθμού H-V, μετρίας παραμόρφωσης ή 2ου βαθμού H-V και σοβαρής παραμόρφωσης ή 3ου βαθμού H-V.

Είναι πολύ σημαντικό να κατηγοριοποιηθεί στο σωστό βαθμό η παραμόρφωση γιατί με αυτό το κριτήριο θα επιλεγεί και η καταλληλότερη θεραπεία.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση Βλαισού Μέγα Δακτύλου

Η αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου ασφαλώς είναι διαφορετική για τους ασθενείς των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και σε κάθε περίπτωση εξατομικευμένη για κάθε ασθενή και για κάθε πόδι.

Η εμφάνιση και στο άλλο πόδι βλαισού μεγάλου δακτύλου είναι αναμενόμενη σε ποσοστό περίπου 50% και αυξάνει περισσότερο αν δεν αρθεί η επίδραση εξωγενών παραγόντων, όπως είναι τα στενά υποδήματα με ψηλά τακούνια, η βλαισοπλατυποδία, η χαλαρότητα των συνδέσμων κ.α.

Η αντιμετώπιση του νεανικού βλαισού μεγάλου δακτύλου έχει ιδιαιτερότητα και έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να επιλεγεί πολύ προσεκτικά η διορθωτική επέμβαση για να έχει διάρκεια στο χρόνο και κατά συνέπεια να μην υποτροπιάσει η πάθηση.

Από πολλά χρόνια πριν, έχουν γίνει προσπάθειες ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής για το κότσι και κάποιες έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, όπως η διαδερμική οστεοτομία του 1ου μεταταρσίου, η αρθροσκοπικά υποβοηθούμενη οστεοτομία του 1ου μεταταρσίου, κ.ά.

Σημαντικό είναι όμως να αναφερθεί πως έχουν περιγραφεί περισσότερες από 40 διαφορετικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου, γεγονός που δηλώνει ότι δεν υπάρχει μια και μόνο επέμβαση που να είναι κατάλληλη για όλων των τύπων τις παραμορφώσεις. Έτσι, ο ορθοπαιδικός χειρουργός είναι ο μόνος αρμόδιος να επιλέξει την καταλληλότερη θεραπευτική μέθοδο, με μόνο κριτήριο το άριστο τελικό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Βλαισός Μέγας Δάχτυλος 3

Είναι επώδυνη επέμβαση η διόρθωση του Βλαισού Μέγα Δακτύλου;

Βλαισός Μέγας Δάχτυλος 4

Όσον αφορά τώρα το επίπεδο του πόνου μετά ένα χειρουργείο για τη διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου – έχει δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω από αυτό το θέμα – εξαρτάται από την παρεμβατικότητα στους ιστούς και τα οστά για τη διόρθωση του αρχικού προβλήματος. Έτσι, όσο πιο τραυματική είναι μια επέμβαση, τόσο περισσότερο μετεγχειρητικό πόνο θα προκαλέσει.

Η αποκατάσταση του ασθενούς ξεκινά άμεσα με τη βάδιση με ειδικά υποδήματα αμέσως μόλις το επιτρέψει ο πόνος και σίγουρα θα πρέπει να έχουν ηρεμήσει τα τραύματα.  Αρχικά, η βάδιση γίνεται με ειδικό περιπατητήρα (τύπου «Π» ή με βακτηρίες) και στη συνέχεια, όσο περνά ο καιρός, ο ασθενής επιστρέφει αρχικά στην εφαρμογή των δικών του μαλακών υποδημάτων και στη συνέχεια - όταν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση - μπορεί να φορέσει όποιο είδος παπουτσιού επιθυμεί.

Πρόληψη Βλαισού Μέγα Δακτύλου

Πολλά έχουν γραφεί για τη δυνατότητα πρόληψης της εμφάνισης του βλαισού μεγάλου δακτύλου και η αλήθεια είναι πως κάποια έχουν βάση όπως η αποφυγή στενών υποδημάτων, η αποφυγή τραυματισμών, η χρήση νυχτερινών ναρθήκων για το κότσι, κ.ά.

Το σημαντικότερο όλων είναι να αναγνωριστεί η προδιάθεση για κότσι… Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την προληπτική ορθοπαιδική εξέταση πολύ πριν ακόμα εμφανιστεί ή χειρότερα εγκατασταθεί κάποιου βαθμού παραμόρφωση.

Έτσι, στην περίπτωση που εντοπιστεί αυξημένη προδιάθεση, έχουν θέση η εφαρμογή συντηρητικών μέτρων, όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που θα αρχίσει η παραμόρφωση, το μόνο που μπορεί να κάνει ασθενής και ιατρός είναι να καθυστερήσουν την εξέλιξη και σε καμία περίπτωση να τη διορθώσουν. Κι αυτό συμβαίνει γιατί η απόκλιση από το φυσιολογικό των αξόνων της 1ης ακτίνας είναι συντηρητικά μη διορθώσιμη.

Συμπέρασμα

Με δεδομένη τη σύγχρονη τεχνολογία και στην αντιμετώπιση των παραμορφώσεων του άκρου ποδός, φαίνεται να μην υπάρχει ασθενής που υποφέρει από κότσι και δεν μπορεί να βρει τη λύση που του ταιριάζει.

Η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό είναι η αρχή του τέλους για να βρείτε θεραπεία για το παραμορφωμένο, αντιαισθητικό και δυσλειτουργικό πόδι σας.

Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να φορέσετε πάλι τα αξεσουάρ εκείνα που σας ανεβάζουν!!!

Θέλω να κλείσω ραντεβού τώρα!

Online Ραντεβού