Σύνδρομο Ταρσιαίου Σωλήνα

GENERAL

Πολλές φορές,  ο ενοχλητικός πόνος στο πόδι δεν υποχωρεί με τίποτα, ενώ – αντιθέτως – επιδεινώνεται με την ορθοστασία, τα ψηλά τακούνια, κ.ά. Η σκέψη οδηγείται απ’ ευθείας σε προβλήματα της μέσης και σε πιθανές κήλες μεσοσπονδυλίων δίσκων.

Κάποιες φορές όμως το πρόβλημα είναι εκεί που βρίσκεται ο πόνος και όχι σε απομακρυσμένη θέση. Πιθανόν λοιπόν να πάσχετε από σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα.

Τι είναι το σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα σχετίζεται με την πίεση ή το «στρίμωγμα» στο οπίσθιο κνημιαίο νεύρο. Δίνει  συμπτώματα καθ’ όλη την πορεία του νεύρου, από το επίπεδο της ποδοκνημικής άρθρωσης (αστραγάλου),  περιφερικότερα και εσωτερικά στο άκρο πόδι μέχρι τα δάκτυλα.

Το οπίσθιο κνημιαίο νεύρο βρίσκεται μαζί με την αντίστοιχη αρτηρία και φλέβα μέσα σε έναν ισχυρό σύνδεσμο από την έσω πλευρά της ποδοκνημικής άρθρωσης.

Το σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα είναι αντίστοιχο με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στο χέρι.

Αιτίες συνδρόμου ταρσιαίου σωλήνα

Κάθε αιτία που ασκεί πίεση στο οπίσθιο κνημιαίο νεύρο μπορεί να προκαλέσει πιεστική νευροπάθεια. Σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες για σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα αποτελούν η πλατυποδία, καλοήθεις όγκοι της περιοχής (π.χ. γάγγλια, κιρσοειδώς διατεταμένες φλέβες, τενοντοπάθεια του οπισθίου κνημιαίου τένοντα, οστεόφυτα, κ.ά), τραυματισμοί της περιοχής, συστηματικά νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, αρθρίτιδα, ρευματοπάθειες, κ.α).

Συμπτώματα συνδρόμου ταρσιαίου σωλήνα

Τα συμπτώματα συνδρόμου ταρσιαίου σωλήνα μπορεί να είναι αίσθημα καύσου, νυγμώδες άλγος, ηλεκτρική εκκένωση, αιμωδίες (μουδιάσματα), διαξιφιστικός πόνος, κ.ά.

Τα συμπτώματα τυπικά εμφανίζονται στην έσω επιφάνεια του ποδιού, στο πέλμα και την ποδική καμάρα, ακόμα και στην πτέρνα ή τη γαστροκνημία.

Αν και μπορεί να εμφανιστούν αιφνιδίως, συνήθως προκαλούνται μετά από υπερκαταπόνηση, παρατεταμένη ορθοστασία ή μετά από εφαρμογή νέων υποδημάτων.

Διάγνωση συνδρόμου ταρσιαίου σωλήνα

Η κλινική εξέταση από τον ορθοπαιδικό οφείλει να είναι λεπτομερής και σχολαστική, ώστε να προσδιοριστεί αρχικά το επίπεδο της πίεσης και οι δομές που νευρώνονται από το οπίσθιο κνημιαίο νεύρο.

Στη συνέχεια και με σειρά σημαντικότητας, θα χρειαστεί να γίνει ηλεκτρομυογράφημα κάτω άκρων, το οποίο όταν δεν οδηγεί σε διάγνωση,  συμπληρώνεται με μαγνητική τομογραφία του άκρου ποδός με σκιαγραφικό.

Θεραπεία συνδρόμου ταρσιαίου σωλήνα

Η θεραπεία του συνδρόμου ταρσιαίου σωλήνα ξεκινά πάντα με συντηρητικά μέσα, όπως είναι η ανάπαυση, η παγοθεραπεία, η ελαστική επίδεση, η ακινητοποίηση με νάρθηκα, η φυσικοθεραπεία, οι τοπικές εγχύσεις αναισθητικού με αντιφλεγμονώδη παράγοντα, οι ειδικές κατασκευές υποδημάτων, κ.ά.

Είναι σημαντικό να αρχίσει θεραπεία του συνδρόμου σε αρχικά στάδια, διότι η παρατεταμένη πίεση στο νεύρο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη που δεν επανέρχεται ακόμα και με χειρουργική αποσυμπίεση.

Αν για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα (περίπου 6 μήνες) η συντηρητική θεραπεία δεν φέρει αποτελέσματα, τότε απαιτείται χειρουργική αποσυμπίεση του ταρσιαίου σωλήνα.

Η επέμβαση έγκειται στην απελευθέρωση του οπίσθιου κνημιαίου νεύρου και την εξαίρεση τυχόντων παραγόντων πίεσης σε αυτό.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, λόγω του ότι εφαρμόζονται τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής που του επιτρέπουν να επιστρέψει άμεσα στο οικείο περιβάλλον του.
 

Θέλω να κλείσω ραντεβού τώρα!

Online Ραντεβού