Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

KARPIAIOS ARCHIKI

Υποφέρετε από μουδιάσματα στα δάκτυλα του χεριού;

Σας πέφτουν αντικείμενα από τα χέρια; Νιώθετε ότι δεν έχετε δύναμη στο χέρι σας όπως πρώτα;

Έχετε σκεφτεί μήπως πάσχετε από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (ή Σ.Κ.Σ) είναι μια πάθηση πολύ συχνή και απαντάται το ίδιο συχνά και στα δύο φύλα με μια μικρή υπεροχή στις γυναίκες.

Η ηλικία εμφάνισης κυμαίνεται μεταξύ 30-75 ετών και τα συμπτώματα πολλές φορές επιδεινώνονται από την καταπόνηση των χεριών λόγο της φύσης του επαγγέλματος.

Συμπτώματα Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα

Το περιεχόμενο του καρπιαίου σωλήνα αποτελείται από εννέα ισχυρούς καμπτήρες των δακτύλων και το μέσο νεύρο που «κακοποιείται»  από τους ισχυρούς τένοντες και συμπιέζεται, με αποτέλεσμα να δίνει αισθητικά και κινητικά συμπτώματα στα 3 ½ πρώτα δάκτυλα της άκρας χειρός.

Τα συμπτώματα του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα χωρίζονται σε αισθητικά και κινητικά, μιας και το μέσο νεύρο, που είναι και η δομή που συμπιέζεται, είναι μικτό νεύρο.

Τα αισθητικά συμπτώματα εμφανίζονται πρώτα και κυρίως συνίστανται σε αιμωδίες (μούδιασμα) των 3 ½ πρώτων δακτύλων, καυσαλγία ίδιας κατανομής, άλγος στη θέση του καρπού, μέχρι και πτώση αντικειμένων λόγω ανεπαρκούς αίσθησης της σύλληψης.

Τα κινητικά συμπτώματα συνίστανται πρώτιστα σε απώλεια της ισχύος σύλληψης, αδυναμία στον αντίχειρα ή κάποιες φορές οίδημα των προαναφερθέντων δακτύλων και τέλος, ατροφία των μυών που νευρώνονται από το μέσο νεύρο. Σε προχωρημένη μορφή Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα υπάρχει νυκτερινή αφύπνιση λόγω άλγους και ο ασθενής τινάζει χαρακτηριστικά το χέρι του για να ηρεμήσουν τα συμπτώματα.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Αιτίες Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα

Η εμφάνιση του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα είναι είτε ιδιοπαθής (χωρίς κάποιο συγκεκριμένο αίτιο), είτε σχετίζεται με προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως τραυματισμοί (κακώσεις ή κατάγματα πλησίον του καρπού), διάφορα επαγγέλματα (χειριστές κομπρεσέρ, υπάλληλοι γραφείου χειριστές Η/Υ, χειρώνακτες) όπως επίσης και διάφορες ορμονολογικές διαταραχές (θυρεοειδοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, εγκυμοσύνη).

Διάγνωση Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα

Αφού τεθεί η κλινική υποψία Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα από τον ορθοπαιδικό, πρέπει να γίνει η εξέταση που ονομάζεται Ηλεκτρομυογράφημα Άνω Άκρων (Η.Μ.Γ). Παράλληλα μπορεί, αν κριθεί απαραίτητο, να γίνουν συμπληρωματικά ακτινογραφίες στον αυχένα, γιατί κάποιες φορές μπορεί να υφίσταται το σύνδρομο διπλής πίεσης, δηλαδή να πιέζεται το μέσο νεύρο σε περισσότερο του ενός σημεία.

Θεραπεία Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα

Εφόσον το Η.Μ.Γ. αποβεί θετικό για Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί μονόδρομο και αυτό γιατί κάθε νεύρο είναι μια ευαίσθητη δομή που δεν αντέχει πολύ ταλαιπωρία, καθώς δεν έχει την ικανότητα να επανέρχεται στο 100% της λειτουργίας του μετά από μακροχρόνια πίεση.

Από τη στιγμή που θα διαγνωστεί ένα αρχόμενο Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα και ο ασθενής δεν είναι σε θέση να χειρουργηθεί, τότε ήπια αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή, συνεδρίες φυσικοθεραπείας ή ακόμα και χρήση νυχτερινών ναρθήκων μπορούν να ανακουφίσουν πρόσκαιρα από τα έντονα συμπτώματα.

Η χειρουργική αποσυμπίεση (διάνοιξη) του μέσου νεύρου είναι απλή, ανώδυνη, διαρκεί περί τα 15 λεπτά, γίνεται ακόμη και με τοπική νάρκωση και δεν χρειάζεται διανυκτέρευση σε νοσοκομείο.

Η μέθοδος που έχει επικρατήσει από χρόνια είναι η mini-open αποσυμπίεση, δηλαδή διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα μέσα από μικρή τομή. Υπάρχουν όμως και οι θιασώτες της ενδοσκοπικής αποσυμπίεσης με καλά αποτελέσματα.

Πρόληψη Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα

Ζητούμενο είναι να προλαμβάνεται η ανάπτυξη του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχουν οδηγίες προς διάφορα επαγγέλματα, στα οποία καταπονείται περισσότερο η περιοχή του καρπού.

Τέτοιες οδηγίες είναι η χρήση ανατομικού πληκτρολογίου για όσους εργάζονται πολλές ώρες σε υπολογιστή, η ανάπαυση ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε χειριστές κομπρεσέρ ή παρόμοιων μηχανημάτων με κραδασμούς, η χρήση ειδικών χειροκτίων (γαντιών) για τους χειρώνακτες, η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων μετά από βαριά χειρωνακτική εργασία, κ.ά.

Συμπέρασμα

Σημαντικό είναι οι ασθενείς να γνωρίζουν πως το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα άπαξ και εγκατασταθεί είναι πολύ δύσκολο να υποχωρήσει από μόνο του και η μόνη διέξοδος για τη λειτουργία του μέσου νεύρου που πιέζεται είναι η έγκαιρη χειρουργική αποσυμπίεση.

Αξίζει να επαναληφθεί πως ο νευρικός ιστός είναι μια πολύ ευαίσθητη δομή και δεν ανέχεται σημαντικές πιέσεις. Η μακροχρόνια πίεση οδηγεί σε νευρίτιδα και απώλεια μέρους της λειτουργίας του νεύρου, που από ένα σημείο και μετά, ακόμα κι αν χειρουργηθεί, δε δύναται να επανέλθει στο 100% της λειτουργίας.

Θέλω να κλείσω ραντεβού τώρα!

Online Ραντεβού