Οστεοχονδρίτιδες

Οστεοχονδρίτιδες

Ο αναπτυσσόμενος σκελετός των παιδιών δέχεται καθημερινά αναρίθμητες καταπονήσεις, ιδιαίτερα στις ηλικίες από 7 έως 15 ετών.

Σε αυτήν την ηλικία τα οστά των προ-εφήβων και εφήβων αναπτύσσονται και διαμορφώνονται, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα σε υπερκαταπονήσεις κυρίως λόγω αυξημένης δραστηριότητας.

Τι είναι η οστεοχονδρίτιδα;

Η οστεοχονδρίτιδα είναι η φλεγμονή της συμβολής οστού και χόνδρου ή τένοντα και χόνδρου σε σημεία όπου το οστό έχει ακόμα αναπτυξιακή δυναμική.

Οι αυξημένες δυνάμεις που διέρχονται από το σημείο της παραπάνω συμβολής οδηγούν το οστό να αναπτύξει μια άσηπτη φλεγμονή με υπερδυναμική κυκλοφορία στην περιοχή.

οστεοχονδρίτιδα 1

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοχονδρίτιδας;

οστεοχονδρίτιδα 2

Αρχικά, το προεξάρχον σύμπτωμα είναι ο πόνος κατά τη χρήση του άνω ή κάτω άκρου αλλά σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να παραμένει πόνος ακόμα και κατά την ξεκούραση.

Το επόμενο πιο συχνό σύμπτωμα είναι η διόγκωση της περιοχής που πάσχει ειδικά σε σημεία που είναι εμφανή αμέσως κάτω από το δέρμα. Σε βαθύτερες περιοχές ασφαλώς δεν μπορεί να αναγνωριστεί τέτοιο σύμπτωμα.

Σε ποια σημεία παθαίνουν τα παιδιά οστεοχονδρίτιδα;

Η πάθηση της οστεοχονδρίτιδας μπορεί να προσβάλει διάφορα σημεία του σκελετού όπως:

  • Σπονδυλική στήλη (νόσος Scheuermann)
  • Αγκώνας
  • Ισχίο (νόσος Legg-Perthes-Calve)
  • Άρθρωση του γόνατος (Διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα)
  • Κνημιαίο κύρτωμα του γόνατος (νόσος Osgood-Slatter)
  • Αστράγαλος
  • Πτέρνα (νόσος Sever)
  • Άκρο πόδι (νόσος Kohler και Freiberg)
οστεοχονδρίτιδα 3

Ποια είναι η θεραπεία της οστεοχονδρίτιδας;

Η αρχική θεραπεία κάθε οστεοχονδρίτιδας οφείλει να είναι συντηρητική με αποφόρτιση, φαρμακευτική αγωγή (εάν απαιτείται), εφαρμογή ειδικών κηδεμόνων ή ναρθήκων αποφόρτισης και τακτική παρακολούθηση από τον ορθοπαιδικό με κλινική και απεικονιστική εξέταση.

Σε πολύ λίγες περιπτώσεις προχωρημένης διαχωριστικής οστεοχονδρίτιδας ισχίου, γόνατος ή αστραγάλου μπορεί να απαιτηθεί ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία, η οποία εξασφαλίζει την ακεραιότητα του χόνδρου.

Οι τεχνικές αυτές είναι ως επί το πλείστον αρθροσκοπικές και σκοπό έχουν να νεαροποιήσουν την περιοχή της βλάβης, να επαναιματώσουν το φθαρμένο σημείο  και σε κάποιες περιπτώσεις να καθηλώσουν οστεοχόνδρινα τεμάχια που μπορεί να βρίσκονται ελεύθερα εντός της άρθρωσης.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ειδικά εκείνα που θα χρειαστεί να παραμείνουν εντός της πάσχουσας άρθρωσης για λίγο καιρό και μετά να απορροφηθούν αυτόματα (βιοαπορροφήσιμα υλικά). 

Σε κάθε περίπτωση, οι οστεοχονδρίτιδες ως πάθηση είναι συχνές και έχουν εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα αρκεί να αναγνωριστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν στο στο σωστό χρόνο και με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

οστεοχονδρίτιδα 4

Θέλω να κλείσω ραντεβού τώρα!

Online Ραντεβού