Βιολογικές Θεραπείες – Platelet Rich Plasma (PRP)

PRP_ARCHIKI.jpg

Τραυματιστήκατε κατά το αγαπημένο σας σπορ και ανησυχείτε μήπως πρέπει να παραμείνετε για αρκετό χρονικό διάστημα εκτός δράσης ή εκτός εργασίας;

Η λύση είναι πιο κοντά από όσο φαντάζεστε γιατί η εμβιομηχανική τεχνολογία και οι βιολογικές θεραπείες είναι εδώ για εσάς.

Γνωρίζετε ότι μπορείτε να μειώσετε κάτω από το μισό το χρόνο αποθεραπείας από έναν τραυματισμό, να αποφύγετε μια χειρουργική επέμβαση ή ακόμα και να επιδιορθωθεί μη χειρουργικά μια χόνδρινη βλάβη του αστραγάλου;

Οι τραυματισμοί των αρθρώσεων του ανθρώπινου σώματος αποτελούν αναπόφευκτο γεγονός της καθημερινότητας, ιδιαίτερα μεταξύ δραστήριων ατόμων ηλικίας 25-50 ετών, ηλικίες παραγωγικές και δραστήριες όπου οι ρυθμοί της ζωής είναι μερικές φορές ιλιγγιώδεις.

Συχνά, λόγω αθλητισμού ή κάποιας άτυχης στιγμής, ο καθένας μπορεί να υποστεί μια ήπια συνδεσμική βλάβη ή σπανιότερα έναν τραυματισμό που μπορεί να του στερήσει τόσο τη χαρά του αθλητισμού όσο και τη δυνατότητα να εργαστεί.

Αυτό αυτομάτως έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα, στην άνεση και στη λειτουργικότητα του μέλους που τραυματίζεται με δυσάρεστες συνέπειες. Ο τραυματίας πρέπει να παραμείνει αρκετό καιρό περιορισμένος και η ψυχολογία πέφτει στο ναδίρ.

Σήμερα, η ιατρική με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογιών στο χώρο των βιολογικών θεραπειών επαναστατεί στον τρόπο αντιμετώπισης των κακώσεων, φέρνοντας τη θεραπεία του αύριο με την έγχυση πλάσματος εμπλουτισμένου με αιμοπετάλια, το γνωστό και ως PRP (Platelet Rich Plasma).

Τι είναι τα PRP

Τα PRP αποτελούν συμβατό βιολογικό προϊόν του ίδιου του ασθενή, καθώς παράγονται από το αίμα του ασθενή με απλή αιμοληψία από περιφερική φλέβα, όπως ακριβώς λαμβάνεται αίμα για τη διενέργεια απλών μικροβιολογικών εξετάσεων.

Αυτή η ιδιαιτερότητα καθιστά το τελικό προϊόν συμβατό με το λήπτη, οπότε αποκλείονται όλων των τύπων οι αλλεργικές αντιδράσεις από τη χορήγηση.

Το ίδιο δεν μπορεί να υποστηριχθεί με την έγχυση άλλων βιοτεχνολογικών προϊόντων όπως το υαλουρονικό νάτριο ή το κολλαγόνο.

Το δείγμα επεξεργάζεται από εγκεκριμένα εργαστήρια και απομονώνεται το πλάσμα μαζί με τα αιμοπετάλια. Το δείγμα διαχωρίζεται σε ξεχωριστά φιαλίδια και διατηρείται στην κατάψυξη έως ότου χρειαστεί να χορηγηθεί.

Τότε και μόνο τότε, τα αιμοπετάλια του αποψυγμένου δείγματος «ενεργοποιούνται», είτε με χρήση υπεριώδους  ακτινοβολίας είτε με την προσθήκη γλυκονικού ασβεστίου και είναι έτοιμα να χορηγηθούν προς θεραπευτική δράση.

prp 1

Πώς λειτουργούν τα PRP

prp 2

Τα αιμοπετάλια – ως θραύσματα κυττάρων του αίματος – πρωτίστως έχουν δράση στη διακοπή των αιμορραγιών. Αυτό επιτυγχάνεται με μια σειρά παραγόντων που απελευθερώνουν στο σημείο της βλάβης, μεταξύ των οποίων είναι και ισχυροί αναγεννητικοί, αυξητικοί και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες.

Οι παραπάνω παράγοντες ενισχύουν την επούλωση, την αποθεραπεία και την αποκατάσταση μυϊκών τραυματισμών, τενοντίτιδων αγκώνα, ώμου, Αχιλλείου και επιγονατιδικού τένοντα, ήπιων κακώσεων των συνδέσμων και των τενόντων.

Η σύγχρονη βιοτεχνολογία εκμεταλλεύεται αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για να ενσωματώσει την έγχυση PRP στη θεραπευτική φαρέτρα του σύγχρονου ορθοπαιδικού, με πρωτεύοντα σκοπό την αποκατάσταση των τραυματισμών σε αθλητές αλλά και απλούς καθημερινούς ανθρώπους.

Χρειάζεται να νοσηλευτώ για να κάνω θεραπεία με PRP;

Η θεραπεία με έγχυση PRP δε χρειάζεται νοσηλεία. Αποτελεί θεραπεία ιατρείου και η έγχυση συνοδεύεται από συνδυασμό τοπικών παραγόντων που μηδενίζουν οποιονδήποτε πόνο.

Η ενδεδειγμένη συχνότητα έγχυσης PRP για τις πιο συνηθισμένες παθήσεις είναι μια έγχυση ανά 20-30 ημέρες με μέγιστο αριθμό εγχύσεων τις τέσσερις. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ένα πρόβλημα σε χρονικό διάστημα τριών έως τεσσάρων (3 - 4) μηνών να αποτελέσει  παρελθόν και το κυριότερο να μη χρειαστεί να γίνει καμία χειρουργική παρέμβαση.

Μη διστάσετε λοιπόν να ρωτήσετε τον ορθοπαιδικό σας για την ωφέλεια που μπορεί να έχετε στο πρόβλημά σας με την εφαρμογή της θεραπείας με πλάσμα εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια (PRP).

Θέλω να κλείσω ραντεβού τώρα!

Online Ραντεβού