Ενέσιμες θεραπείες υαλουρονικού νατρίου

Ενέσιμες θεραπείες υαλουργικού νατρίου

Τα προβλήματα δυσλειτουργίας των αρθρώσεων, μικρών ή μεγάλων, αποτελούν ιδιαίτερο αντικείμενο της ορθοπαιδικής.

Σήμερα με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας και των προϊόντων της, όπως είναι το υαλουρονικό νάτριο, τέτοια ζητήματα μπορούν και διευθετούνται με επιτυχία, ειδικά αν εντοπιστούν νωρίς και εκκινήσει η θεραπεία πριν οι φθορές στην άρθρωση προχωρήσουν.

Τι είναι το υαλουρονικό νάτριο;

Το υαλουρονικό νάτριο είναι ένα ελαστικό και κολλώδες μόριο που φυσιολογικά υπάρχει στις αρθρώσεις.

Ως προς την επιλογή υαλουρονικού, ασφαλώς τα τρίτης γενιάς υαλουρονικά είναι ποιοτικότερα και ασφαλέστερα από τα υαλουρονικά πρώτης γενιάς διότι παράγονται με βιοτεχνολογία.

Η επικρατούσα άποψη σήμερα είναι ότι όλα τα υαλουρονικά, ανεξαρτήτως μοριακού βάρους είναι αντίστοιχα αποτελεσματικά ως προς την αντικατάσταση του υαλουρονιού που λείπει από τις αρθρώσεις, κατά την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδος.

Όμως, οι περισσότεροι ορθοπαιδικοί προτιμούμε να χρησιμοποιούμε υαλουρονικό νάτριο υψηλού μοριακού βάρους και ιξώδους.

Πώς λειτουργεί το υαλουρονικό νάτριο;

Στις αρθρώσεις με οστεοαρθρίτιδα, το ενδαρθρικώς χορηγούμενο υαλουρονικό νάτριο δρα ως λιπαντικό και αποσβεστικό των κραδασμών, εξαλείφοντας τις τριβές μεταξύ των αρθρικών επιφανειών και των ενδαρθρικών ανατομικών στοιχείων (μηνίσκοι, χόνδροι, σύνδεσμοι, κλπ).

Το υαλουρονικό νάτριο έχει την ιδιότητα να αυξάνει την ποιότητα της επιφάνειας κύλησης του χόνδρου. Η ελαστικότητα του διαλύματος υαλουρονικού νατρίου βοηθά στην απόσβεση των μηχανικών πιέσεων, τριβών και δονήσεων, προάγοντας έτσι την προστασία της άρθρωσης και διευκολύνοντας την κίνηση αυτής.

Το υαλουρονικό νάτριο, πέραν του ότι υπάρχει φυσιολογικά στις αρθρώσεις, χρησιμοποιείται με ενδαρθρική έγχυση με σκοπό την υποχώρηση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Πόσες εγχύσεις χρειάζεται να κάνω;

Ο αριθμός των απαραίτητων εγχύσεων υαλουρονικού νατρίου ποικίλει και εξαρτάται αφενός από τη χημική βιοσύνθεση του επιλεγμένου υαλουρονικού νατρίου (για την οποία αποφασίζει ο θεράπων ιατρός) και αφετέρου από την ικανότητα του ασθενούς να συμμορφώνεται στα σχήματα χορήγησης του φαρμάκου.

Τα πιο ενθαρρυντικά έως τώρα αποτελέσματα έχει η θεραπεία «μιας συμπυκνωμένης δόσης – one shot therapy», κατά την οποία με μία έγχυση ανά τετράμηνο ή εξάμηνο επιτυγχάνονται εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας σταδίου ΙΙ & ΙΙΙ. 

Η αντίστοιχη θεραπεία υαλουρονικού νατρίου μπορεί να χαρακτηριστεί ως παρηγορητική για την πολύ προχωρημένη φθορά της άρθρωσης, μιας και δεν μπορεί να επιφέρει εξίσου καλά αποτελέσματα.

Θέλω να κλείσω ραντεβού τώρα!

Online Ραντεβού