Βιολογικές θεραπείες με τη χρήση βλαστοκυττάρων (stem cells)

vlastokyttara

Αποτελεί πλέον γεγονός η θεραπεία αρκετών παθήσεων με τη χρήση των αρχέγονων μητρικών κυττάρων του οργανισμού ή βλαστοκυττάρων ή stem cells.

Το ακούτε παντού, το βλέπετε συχνά και μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι η κατάλληλη θεραπεία και για το δικό σας ορθοπαιδικό προβλημα.

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα και είναι πλούσια σε ποσότητα στο μυελό των οστών και στο λιπώδη ιστό.

Τα κύτταρα αυτά θεωρούνται πολυδύναμα γιατί δεν έχουν θεωρητικά καταγεγραμμένη τη γονιδιακή πληροφορία που τους υποδεικνύει σε ποιο ακριβώς βιολογικό ιστό να εξελιχθούν. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζεται σημαντικά από το περιβάλλον όπου θα βρεθούν ή θα εγχυθούν.

Πώς λειτουργούν τα βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστοκύτταρα, ακριβώς επειδή δεν έχουν ιστικό προσανατολισμό, θεωρητικά εξελίσσονται στον ίδιο ιστό όπου θα εγχυθούν.

Για παράδειγμα, εάν εγχύσουμε βλαστοκύτταρα σε ένα φθαρμένο γόνατο, τότε αυτά δυνητικά θα φτιάξουν χόνδρο, συνδεσμικές δομές, αρθρικό υμένα, κ.ο.κ.

Την ιδιότητα αυτή έχει εκμεταλλευτεί και η σύγχρονη ορθοπαιδική τεχνολογία και με τη βοήθεια ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών γίνεται η λήψη των βλαστοκυττάρων και η προετοιμασία τους προς έγχυση.

Από ποιο σημείο του σώματος λαμβάνονται τα βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να απομονωθούν σε ικανή ποσότητα  είτε από απ' ευθείας λήψη από το μυελό των οστών, είτε από εκχύλιση από το λιπώδη ιστό του ανθρώπινου σώματος, είτε από καλλιέργεια αυτών.

Στην πρώτη και δεύτερη περίπτωση απαιτείται η λήψη του μυελού από τη λεκάνη ή την κνήμη ή του λιπώδους ιστού από την περιοχή της κοιλιάς σε νοσοκομείο με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας χωρίς την ανάγκη νοσηλείας.

Στην τρίτη περίπτωση, η λήψη των βλαστοκυττάρων προς καλλιέργεια μπορεί να γίνει ακόμα και στο ιατρείο με τοπική νάρκωση.

Και στις τρείς περιπτώσεις, προετοιμάζεται η ληφθείσα ποσότητα προς έγχυση στην πάσχουσα άρθρωση που, εκτός της περιπτώσεως του ισχίου που απαιτεί ακτινοσκοπική καθοδήγηση, χορηγείται στο ορθοπαιδικό ιατρείο κάτω από άσηπτες συνθήκες.

Σε ποιες αρθρώσεις μπορεί να εφαρμοστεί η έγχυση βλαστοκυττάρων;

Θεωρητικά τα βλαστοκύτταρα μπορούν να εγχυθούν σε οποιαδήποτε άρθρωση. Η καθημερινή χρήση τους όμως έχει καταδείξει ότι συχνότερα και με πολύ καλά αποτελέσματα η θεραπεία με βλαστοκύτταρα εφαρμόζεται κυρίως για την άρθρωση του γόνατος, του ώμου, του ισχίου και της ποδοκνημικής (αστραγάλου).

Η αναγεννητική τους δράση που είναι πολύ ισχυρή, αρχικά επιφέρει ανακούφιση από τον πόνο.

Με την πάροδο του χρόνου, επέρχεται και βελτίωση της λειτουργίας της εν λόγω άρθρωσης.

Είναι βέβαια τα αποτελέσματα της θεραπείας βλαστοκυττάρων;

Η θεραπεία καταπολέμησης της αρθρίτιδας με την έγχυση βλαστοκυττάρων έχει δείξει πολύ καλά αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται σε στάδια Ι & ΙΙ, αλλά έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα κυρίως στην αναστολή της ταχείας εξέλιξης της αρθρίτιδας σε πιο προχωρημένα στάδια.

Σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματικότητα αξιολογείται τόσο από το θεράποντα ιατρό όσο και από τον ασθενή.

Οι βιολογικές θεραπείες είναι εδώ και αποτελούν άλλο ένα όπλο στη μη επεμβατική και ελάχιστα χειρουργική θεραπεία της αρθρίτιδας.

Οπότε… μη διστάσετε να ρωτήσετε και να ενημερωθείτε από τον ορθοπαιδικό σας.

Θέλω να κλείσω ραντεβού τώρα!

Online Ραντεβού