Αρθροσκόπηση μηνίσκου

meniscus arthroscopy archiki

Η αρθροσκόπηση μηνίσκου είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του ρηγμένου χόνδρου του γόνατος.

Ο ρηγμένος μηνίσκος αποκαθίσταται με διάφορες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και απαιτεί μετεγχειρητική προστασία για να επουλωθεί.

Η φυσιοθεραπεία είναι χρήσιμη για την ανάκτηση της πλήρους λειτουργικότητας του γόνατος, η οποία επέρχεται κατά μέσο όρο 4-5 μήνες μετά την επέμβαση.

Διάγνωση – Πότε πρέπει να υποβληθείτε σε αρθροσκόπηση μηνίσκου;

Ο τραυματισμός του μηνίσκου και η χειρουργική επέμβαση είναι συχνές, ιδίως μεταξύ των ατόμων που αθλούνται. Ένα απότομο γύρισμα, μια ξαφνική στροφή ή σύγκρουση μπορεί να προκαλέσει ρήξη του μηνίσκου.

Οι ηλικιωμένοι τραυματίζουν επίσης συχνά τους μηνίσκους τους. Οι μηνίσκοι αποδυναμώνονται με την πάροδο του χρόνου και είναι πιο πιθανό να υποστούν ρήξη.

Στην πραγματικότητα, οι ρήξεις μηνίσκων ενδέχεται να είναι μια φυσιολογική πάθηση της διαδικασίας γήρανσης.

Πολλοί άνθρωποι με ρήξη μηνίσκου επιλέγουν τη χειρουργική επέμβαση επειδή ο τραυματισμένος χόνδρος μπορεί να κάνει το γόνατο ασταθές, να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο ή να προκαλέσει αίσθημα «κλειδώματος» του γόνατος.

Συμπτώματα – Ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη του χόνδρου του γόνατος γενικά προκαλεί πόνο στην περιοχή της ρήξης και πρήξιμο στην άρθρωση του γόνατος.

Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται με τις περιστροφικές κινήσεις, τα καθίσματα και τις έντονες δραστηριότητες.

Τα θραύσματα του ρηγμένου μηνίσκου μπορεί να παγιδευτούν στην άρθρωση του γόνατος και να προκαλέσουν αίσθηση «πιασίματος».

Εάν σφηνώσει ένα αρκετά μεγάλο θραύσμα, το γόνατο μπορεί να «κλειδώσει» και να μην μπορεί να λυγίσει ή να τεντωθεί πλήρως.

meniscus arthroscopy 600

Θεραπεία – Τι συμβαίνει κατά την αρθροσκόπηση μηνίσκου;

 

Όπως αναφέρθηκε, η πιο συνηθισμένη επέμβαση για τη ρήξη μηνίσκου είναι η αρθροσκόπηση μηνίσκου, που διαρκεί λιγότερο από μία ώρα.

Αρχικά, λαμβάνετε αναισθησία. Η χειρουργική μας ομάδα καθαρίζει το δέρμα στο γόνατό σας και καλύπτει το υπόλοιπο πόδι σας με ένα χειρουργικό τολύπιο. Η ομάδα μπορεί να τοποθετήσει έναν σφιγκτήρα στο άνω μέρος του μηρού σας για να βοηθήσει την τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ο/Η χειρουργός του Total Ortho Care πραγματοποιεί μερικές μικρές τομές στο γόνατό σας που ονομάζονται πύλες. Στη συνέχεια, η ομάδα μας γεμίζει την άρθρωση του γόνατος με ένα αποστειρωμένο υγρό. Το υγρό βοηθά στον έλεγχο της αιμορραγίας στην άρθρωση και ξεπλένει τα υπολείμματα, βοηθώντας τον/τη χειρουργό μας να δει το εσωτερικό της άρθρωσης.

Ο/Η χειρουργός του Total Ortho Care εισάγει ένα μικρό εργαλείο-κάμερα που ονομάζεται αρθροσκόπιο μέσα στην τομή. Αυτό προβάλλει εικόνες βίντεο από το εσωτερικό του γόνατός σας σε μια οθόνη. Με αυτό, ο/η χειρουργός μπορεί να εξετάσει τη ρήξη και να αποφασίσει ποια χειρουργική τεχνική θα εκτελέσει – μηνισκεκτομή ή αποκατάσταση μηνίσκου.

Ο/Η χειρουργός μας εισάγει κι άλλα χειρουργικά εργαλεία ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιείται. Όταν ολοκληρωθεί η μηνισκεκτομή ή η αποκατάσταση μηνίσκου, ο/η χειρουργός μας κλείνει τις πύλες με ράμματα ή χειρουργικές ταινίες. Τέλος, η ομάδα μας δένει το γόνατό σας με έναν επίδεσμο.

Θέλω να κλείσω ραντεβού τώρα!

Online Ραντεβού