Αρθροσκόπηση ισχίου

hip artroskopy archiki

Η αρθροσκόπηση ισχίου είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία. Με τη βοήθεια του αρθροσκόπιου, ο/η ορθοπεδικός χειρουργός μας εξετάζει το εσωτερικό της άρθρωσης του ισχίου.

Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στον/στη χειρουργό του Total Ortho Care να διαγνώσει την αιτία του πόνου στο ισχίο ή άλλων προβλημάτων στην άρθρωσή σας. Αρθροσκοπικά, μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν ορισμένες παθήσεις του ισχίου.

Για να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση αρθροσκόπησης ισχίου, ο/η χειρουργός μας πραγματοποιεί πρόσθετες μικρές τομές (συνήθως μία ή δύο) για να δημιουργήσει σημεία πρόσβασης για διάφορες αρθροσκοπικές βελόνες, νυστέρια ή άλλα ειδικά χειρουργικά εργαλεία.

Διάγνωση – Πώς γίνεται η εξέταση

hip artroskopy 600

Συνήθως, ο/η χειρουργός μας εξετάζει την κατάσταση του αρθρικού χόνδρου που καλύπτει τόσο την κεφαλή της σφαίρας του ισχίου (την κεφαλή του μηριαίου οστού, που βρίσκεται στο πάνω μέρος του μηριαίου οστού) όσο και το εσωτερικό της άρθρωσης (την κοτύλη).

Αυτός ο χόνδρος επιτρέπει στις επιφάνειες των οστών να ολισθαίνουν ομαλά η μία πάνω στην άλλη. Ο/Η χειρουργός μας θα εξετάσει επίσης:

  • τη γενικότερη κατάσταση των συνδέσμων που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους,
  • τον σταθερό δακτύλιο χόνδρου που περιβάλλει την άρθρωση του ισχίου, που ονομάζεται χείλος, για να εντοπίσει τυχόν ρήξη χείλους,
  • τον χώρο μέσα στην άρθρωση για να διαπιστώσει αν υπάρχουν χαλαρά σώματα χόνδρινου υλικού ή σημάδια φλεγμονής ή εκφυλιστικών παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Συμπτώματα – Παθήσεις ισχίου που μπορούν να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά

Συνήθεις τραυματισμοί και παθήσεις που μπορούν να επιδιορθωθούν με αρθροσκόπηση ισχίου είναι:

  • η πρόσκρουση ισχίου (μηροκοτυλιαία πρόσκρουση), η οποία περιορίζει το εύρος της κίνησης και αποτελεί σημαντική αιτία οστεοαρθρίτιδας,
  • η ρήξη χείλους, όπου ένας χόνδρος που ονομάζεται χείλος, ο οποίος λειτουργεί ως επένδυση της άρθρωσης του ισχίου, διαρρηγνύεται.
  • η αφαίρεση:
  • χαλαρών θραυσμάτων χόνδρου στο εσωτερικό της άρθρωσης (τα οποία συνήθως προκαλούνται από τραυματισμό, όπως από ρήξη χόνδρου),
  • φλεγμονώδους αρθρικού χιτώνα,
  • επώδυνων οστεωδών εξογκωμάτων (εξόστωση).
hip artroskopy 2 600

Θεραπεία – Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση ισχίου

 

Η αρθροσκόπηση ισχίου μπορεί να γίνει ως επέμβαση ρουτίνας.

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης ισχίου, τοποθετείστε στο πλάι και το πόδι σας τοποθετείται σε μια συσκευή έλξης, ώστε να δημιουργηθεί χώρος στην άρθρωση του ισχίου.

Συνήθως, πραγματοποιούνται 2-3 τομές πλάτους περίπου 1 cm γύρω από την πλευρά του ισχίου σας.

Οι ειδικές κάμερες και τα χειρουργικά εργαλεία περνούν μέσα από αυτές τις τομές για να πραγματοποιηθεί η επέμβασή σας, η οποία μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 30 - 90 λεπτών, ανάλογα με το τι πρέπει να γίνει.

Μετά την επέμβαση τοποθετείται τοπικό αναισθητικό στο ισχίο σας, ώστε να πονάτε όσο το δυνατόν λιγότερο.

Θέλω να κλείσω ραντεβού τώρα!

Online Ραντεβού